Muke u Pekarskoj industriji Mlinar

Muke u Pekarskoj industriji Mlinar

Autor/ica: Radnici/ce Mlinara

Dobar dan gospodo i gospođe iz Radničke fronte.

Imam molbu zato pišem anonimno, molim za diskreciju. Tu nas ima par koji se dogovaramo šta ćemo vam napisati. Evo o čemu se radi. Radimo u Pekarskoj industriji Mlinar d.d. Imamo velikih problema sa šefovima ili šefom koji je postao to po podobnosti i koji svaki dan vrši mobing i psihičko maltretiranje prema nama pojedincima koji mu ne žele podilaziti.

Prvo ne vodi sate noćne i prekovremene kako treba, prekovremeni se ne isplaćuju od 2012 g. Pa se to pretvara u slobodne dane a dobiješ ih kako on hoće a ne kad nama treba. Vjerujemo da nekima i nadopisuje slobodne dane koji nisu odrađeni. I stalno ih pušta malo pomalo da budu slobodni. Jer to ovi u upravi ne gledaju niti obračun plaća znači sve pa taj šef uvede u kompjuter i njima pošalje i mi tako dobijemo i plaću. Uvjek umanjenu za 200, 300 kn. Vjerujemo da dopisuju i noćne sate pa imaju sigurno više noćnih sati nego što odrade i to sve svojim ulizicama. Ne vodi tjedni raspored rada nego nas telefonski pozivima ili porukama maltretira. Na godišnje odmore nas tera malo pomalo, jedan dan prije nas o go obavještava. Tako je i sa slobodnim danima. Nemaš se kome žaliti jer je ko lički medvjed zaštićen.

Subotom na nedjelju kad dežuramo od 22 sata do 4 sata to nam se ne plaća pogotovo sad kad je nedjelja 50% i noćna isto 50% nego ide u slobodne dane. I još tome ima da ko mu stavi neki prigovor prebaciva ga usmeno u jutarnju smjenu u Praonicu gajbi i izgurivanje gajbi iz praonice svojih 50, 60 metara po 5 ili 8 štoseva da se suše ko na golom otok. Simo tamo guramo čitavo jutro gajbe. Još u neadekvatnoj klimatskoj atmosferi, gdje je u skladištu hladno i radi se sa kemikalijama. Gdje udišemo zrakom kemikalije za odmaščivanje kolica za pečenje peciva.

Sve to tog šefa ne ferma ni pola posto i zato se mi razboljevamo od bronhitisa, astme i povrede vratnih kralješnjaka ili kičme. I moramo na bolovanja pa kad se vraćamo iz bolovanja opet za kaznu u praonici gajbi moramo ići. Praonica gajbi ne isušuje gajbe kako treba od 2018 godine.

To isušivanje šta mi radimo je izmišljeni posao koji nigdje ne postoji u drugim firmama ili kod nas u starom pravilniku o radu. Kad medicina rada napiše da ne smiješ radi zdravstveni problema raditi u Praonici ili izvan nje odmah prijeti sa otkazom ugovora o radu jer kao nema za nas drugi posao. Taj šef se zove Ante Zadro jer je sa svojim ponašanjem otjerao dosta radnika iz Mlinara sa svojim mobingom. Imamo i stranca jednog Marokanca koji se isto išao žaliti u upravu na njegovo ponašanje i nikom ništa. Jer ti ljudski potencijali rade za šefove a ne za nas radnike. I njih slušaju. Pet put smo imali anketu i opet nikom ništa. Ne znamo šta da napravimo, inspekcije ne dolaze, a i ako dođu onda ih se ne vodi tamo gdje su strojevi u kvaru u Praonicu da se vide uvjeti i opet nikom ništa.

LP Hvala unaprijed. Ovo možete i javno objaviti imate odriješene ruke.!