Iskustvo radnika iz Bjelovara: Užas rada za hrvatskog gazdu u Njemačkoj

Iskustvo radnika iz Bjelovara: Užas rada za hrvatskog gazdu u Njemačkoj

(Iskustvo privremenoga rada za hrvatsku tvrtku u Njemačkoj od strane jednoga anonimnoga radnika iz Hrvatske - pismo objavljujemo u originalnom obliku kako smo ga primili)

- Prije nekoliko mjeseci zaposlio sam se u jednoj hrvatskoj privatnoj građevinskoj tvrtki koja je u Njemačkoj poslovala zajedno sa Konstruktom d.d. iz Splita. Radio sam na poslu izgradnje tunela blizu grada Ulma. Postavljali smo ogromne oplate i višesatno( preko osam sati) betonirali svaki drugi dan (vidi se na slici). Naravno, za nekoliko sati prekovremena rada niti naša tvrtka nama a niti tvrtka Konstruktor d.d. svojim radnicima nije nikada isplatila niti jedne kune ili evra. Nemoram ni reći da su nam satnice bile od 7-8 evra, dvostruko manje nego li u sličnim njemačkim poduzećima.

 fotka34

Radili smo i trpili jer ako bi se radi bilo čega netko i pobunio, trenutno bi dobio otkaz. Tako je to kod hrvatskog "gazde" na radu u Njemačkoj. Najgore od svega bilo mi je kad sam se ozljedio na radu. Pao sam sa skele sa visine od tri metra i teško se ozlijedio. Polomio rebra i natukao se pošto sam pao na zaleđenu zemlju i građevinski materijal ispred skele. I tada se desilo nešto što ću pamtiti cijeli život. Onako teško ozlijeđenome u pomoć su mi najprije pritekli kolege radnici koji su samnom radili. Pružili mi kako su znali i umijeli medecinsku pomoć i istovremeno javili poslovođi i drugima iz uprave na gradilištu.

No, sve je to bilo uzalud, iako su moji radni kolege naše "gazde" pravovremeno obavijestili o mome stradanju, nitko ali baš nitko od njih nije doša do mene ili bar pozvao Hitnu. Puna dva sata od pada sa skele i zadobivenih teških ozljeda, bespomoćno sam sjedio i trpio užasne bolove. Tek poslije dva sata su došli i samo me pitali: 'dali sam pijan?' Bez imalo ljudskosti, umjesto u Hitnu ili bolnicu, otpremili su me na stan. Čitavu noć do jutra trpio sam i dalje nesnosne bolove od kojih nisam ni zaspati mogao. Onako ozlijeđenoga ni drugi dan nisu me odvezli liječniku već poslali autobusom kući u Hrvatsku.

 

 

Galerija fotografija