Sve je super kad je čovjek zdrav!

Sve je super kad je čovjek zdrav!

Imala sam ugovor od godinu dana u privatnom vjerskom vrtiću nakon čega sam dobila ekstruziju diska kao posljedicu teškog i zahtjevnog posla, nepoštivanja DPS... Završila sam na operaciji nekoliko mjeseci nakon isteka ugovora zbog ekstruzije diska. Prepuštena sama sebi, upornim fizikalnim terapijama da prohodam, ovisna o pomoći drugih. Doktori, fizikalni terapeuti navode da ne smijem dugo sjediti, stajati, strogo izbjegavati fizički napor...

Koji je to posao koji mi može osigurati egzistenciju? Pokušavajući raditi dr poslove došlo mi je do pogoršanja i sad imam protruzije diska na još 2 dr razine. Pravno, ne mogu ništa. Nemam pravo na invalidnost, nemam pravo na tjelesno oštećenje, nemam pravo na lakše radno mjesto. Zar ova država stvarno ima tako psihopatski odnos prema ljudima sa bolestima kralježnice?

Nažalost sad sam nezaposlena i ovisim o pomoći drugih. Sve je super kad je čovjek zdrav i nitko ne zna što ti život nosi. Tko bi znao da će mi se ovo dogoditi kada sam upisala Učiteljski fakultet, učiš jedno a u praksi nam vrtići nalikuju kao da smo neka zaostala zemlja po pitanju radničkih prava. Odgojiteljice često nemaju ni stolicu za odraslu osobu već sjede na dječjim stolicama, ne mogu otići na wc i zadovoljiti fiziološke potrebe zbog čega pate od urolosših problema jer su same u grupi...

Zar je to odnos prema čovjeku u 21st? Odnos prema ženama? Zar je moguće da nikoga nije briga i da se svi bave samo političkim ideologijama a da nikoga nije briga za "malog čovjeka?

Nažalost, nisam osamljeni slučaj. Sve je više mladih koji tek što su počeli sa ulaskom u svijet rada završe bolesni. Kao i onih koji mladi u školi radi nekih drugih razloga završe na stabilizaciji kralježnice sa metalnim pločicama, država za takve ne nalazi radna mjesta u državnoj službi dok za razne vezice po političkoj liniji ima.

Kako objasniti djetetu, mladoj osobi koja je sa 16 godina morala ugrađivati pločice radi prevelikog stupnja skolioze da neće imati nikakvih prava po tom pitanju i da će ju možda čekati još jedna operacija zbog toga što su vijci propustili kao i da će sama morati plaćati toplice jer ima pravo samo jednom i to odmah nakon operacije? O psihičkim problemima da ne govorim. 

Nadam se da će se u saboru dotaknuti te teme i konačno nešto poduzeti po tom pitanju.