Gdje piške radnici Tiska? I još svašta...

Gdje piške radnici Tiska? I još svašta...

Na portalu jednog medija nalazimo podatak da je Tisak zadnji po prosječnoj neto plaći, ali kako nam kažu: po ovom, Tisak je super. Problem je što nitko od prodavača nema ni približno takvu plaću. A o 44% povećanja plaće, kako se navodi u tom mediju, nema govora. Osim ako to nisu dobili menadžeri.

A svo vrijeme korone mi prodavači smo imali posla kao nikad. Dakle, slanje paketa plaćanje računa, lutrija mjenjačnica i naš redovan posao. Sve to mi radimo besplatno.

Imamo 3 odvojene kase i to radi 1 prodavač u smjeni za minimalac. A da ne govorim o uvjetima rada. To je posebna priča.

Nitko se ne želi zaposliti kod nas u zadnje vrijeme. Puno prodavača je dalo otkaz. Pa mi koji smo ostali radimo duplo, sve za istu placu. Pa na kioscima imamo plakate da traže prodavače.

Šta reći o plaći. Obračun kreće s osnovicom od 2400, koeficijent za prodsvača je 1,35, najmanji u firmi, te dodatak na staž a moj je preko 30. Cijeli obračun plaće radi se na propisan broj radnih sati za taj mjesec a ne koliko mi odradimo. I dobijete iznos koji je manji od 3400 kn pa nam dodaju razliku do tog iznosa. Na kraju plate još sezoncima nagradu za sezonski rad i nama koji napravimo prekoračenje prometa otprilike 300kn. Te nagradu kako nam napišu za onih 5000 što država ne oporezuje dakle 416 kn mjesečno. Ovim mačinom obračuna moja plaća i sa putnim troškovima nikad ne pređe 4500kn.

A živim i radim u turističkom mjestu u kojemu je sve duplo skuplje ljeti. Parking ne možeš ni naći a kad ga pronađeš, sat je 10kn. Drugu smjenu radimo do 22h, pa se za prijevoz s posla snalazimo svakako.

Što se tiče radnog mjesta i slobodnog dana ovisi gdje radimo o čemu odlučuje voditelj a mi smo dužni ići kamo nas pošalje. Uglavnom imamo 1 slobodan dan tjedno, ali ne vikendom, tad ima puno posla pa radimo duže.

Da ne spominjemo uvjete rada bez vode i wc. I nervoznih ljudi.

Snalazimo se svakako za vodu i toalet. Vodu uglavnom nosimo od kuće. WC koristimo u obližnjim kafićima, ako rade. Neke kolegice su uspjele za vrijeme korone dobiti kemijski wc ali čim su kafići otvoreni maknuli su im ga.

U našem kolektivnom ugovoru piše da imamo dodatak na uvjete rada, međutim nikad ni jedan prodavač nije taj dodatak dobio. Valjda to dobivaju silni menadžeri koje Tisak plaća.

A svaki manjak bio on veliki ili mali traži se od prodavača da ga plate.

O da zaboravila sam nešto što me jako ljuti. Uprava se hvali da nam daju božićnicu i uskrsnicu po 400 kn te regres za godišnji odmor od 1500 kn. Ali to dobijemo na Konzum kartici i samo tamo možemo potrošiti. Tako je od kad nas je Todorić preuzeo. Dakle za godišnji koji nikad ne dobijemo po ljeti zbog sezone idemo u Konzum.

A da ne pričam o nekim nagradama od dobavljača, na primjer, ako prodamo u roku 5 dana najmanje 80 brojeva za jednu mobilnu mrežu ulazimo u bubanj za nagradu 500 kn na Dm kartici ili Konzum kartici. I to dobiva 5 najboljih. Vrijeđa nas što je ovo nemoguće dobiti.

Čovjek iz Hrvatske lutrije mi je rekao da oni Tisku plaćaju naš rad. Međutim mi nikad nismo dobili ni kune za taj dodatni rad koji odrađujemo godinama. Za mjenjačnicu i naplaćivanje računa tj. režija također nismo dodatno plaćeni.

Nama je zabranjeno da komuniciramo o plaći ili nedaj bože poslovanju firme...tako da vas molim da ostanem anonimna