Plaćanje prekovremenih i noćnih u Taxi Cammeu je nepoznanica

Plaćanje prekovremenih i noćnih u Taxi Cammeu je nepoznanica

Kako živim u Slavoniji u kojoj nema baš nekih ponuda za slobodna radna mjesta javila sam se na oglas u kojem traže taxi vozače u Cammeo taxi u Slavonskom Brodu.

Prikupila sam svu potrebnu dokumentaciju i potpisala ugovor u Osijeku. Na razgovoru su mi rekli da je plaća 4000kn neto. Nakon potpisivanja u govora sam shvatila da je riječ o bruto plaći u iznosu od 4000kn, ostatak isplaćuju kao naknadu za prijevoz i topli obrok.

Kako si sam u vozilu nemaš onaj pritisak poslodavca, vrijeđanja, vrištanja, omalovažavanja i to je jedini plus ovog posla.

Nedostaci su radno vrijeme od 12 sati dnevno pa od rasporeda ovisi jeste li dnevna ili noćna smjena. Pauza je onda kad nema posla. Poslije noćne smjene vam se računa slobodan dan, tako da recimo radite od 19.00 do 07.00. Dođete kući, odspavate bar malo i to vam je slobodan dan jer ujutro idete ponovo raditi od 07.00.

Plaća, kao što sam gore i navela, fiksno 4000kn. Osim u onom periodu početka Covid 19,kad je država zatvarala sve, tad su nam smanjili plaću na 3200 zbog „korone“ iako smo imali isto posla kao i mjesec prije a od države su primili potporu.

Dakle, nema plaćenih noćnih smjena, prekovremenih, rad praznikom ili blagdanom i takve pojmove u Cammeo službi nisu čuli.

Drugo, uopće niste prijavljeni na Cammeo nego na neki j.d.o.o. koji je jedan u nizu. Jer koliko sam shvatila, kad dostignu određen iznos prometa, odjavljuju nas s te firme i prijavljuju na novi j.d.o.o.

Dakle, ja sam „sama dala otkaz iz osobnih razloga“ 31.05. i 01.06. se zaposlila kod drugi j.d.o.o. s drugim OIBom ali istim direktorom. Ako se pobunite, dobijete otkaz zbog toga što „niste poštivali pravila firme, opetovano kršili naredbe i tako redom“ iako nemaju ni jedan pisani trag o tome.

Kad dobijete takav otkaz, iznenada, bez ikakve najave i obrazloženja nemate nikakva prava na HZZ jer vas ova država ne štiti. Štiti poslodavca.

Kad sam išla prijaviti nepravilnosti, slali su me od vrata do vrata, od telefona to telefona. Iako su neslužbeno rekli da takvih prijava imaju puno i da ništa od toga, zaprimit će i moju samo da ju popunim on line. Ako ju potpišem imenom i prezimenom dobit ću i povratnu informaciju nakon njihovog uviđaja. Naravno da sam se potpisala i naravno da nisam dobila nikakav odgovor. Prošlo već punih 13mj od tada.

Što se tiče prijave, rekli su mi da ih mogu tužiti ali da neću ništa dobiti time jer će ovi jednostavno prebaciti poslovanje na drugi j.d.o.o. i da neću ništa postići. Kako su u Cammeo taksiju loše plaće, naravno da se nisam usudila pravit si novi trošak i tako da sam odustala od tužbe.

Nitko mi nije rekao da ako tražim radnička prava imam pravo tužiti poslodavca bez plaćanja sudskih troškova ali u roku od 15dana od „tamo nečega, ne znam ni sama čega, dana kad sam dobila otkaz, dana kad sam dobila pisano rješenje o otkazu“. Zakon je pisan tako da iako ne moramo platiti sudske troškove ipak moramo otići kod odvjetnika jer ovu gore u DORHu, Ministarstvu i gdje sve već nisam zvala mi nisu savjetovali ništa osim da se ne isplati. Zato ponavljam kako ova država ne štiti radnika nego poslodavca, jer iako sam im sve ovo napisala, priložila, platnu listu, rekla im da im mogu priložiti rasporede iz kojih se vidi kad sam radila noćne, dnevne, nedjelje i lako se može izračunati koji je fond sati za taj mjesec bio. I da toga na listama nema jer nema ni jednog sata noćne smjene.

Svakog radnika su mjesečno potkrali za cca 2000kn neto, pa na to doprinosi, pa PDV i tako redom i koliko je to manje uplaćeno u mirovinski i državni proračun.

Jesu li reagirali? Nisu.

Zašto? Zna se zašto?

Neki su nedodirljivi.

Svi smo mi u ovom društvu jednaki, samo što su neki ipak jednakiji od ostalih.

Da ne dužim više ni riječi jer ću otići u politiku. Ilustracija je moj raspored i isplatna lista

240706924 10222914144416719 7628983323765580570 n

241037277 10222914144296716 219228109908807321 n

 

Galerija fotografija