U NTL-u bez pauze moraš biti maher za varanje kupaca i dobavljača

U NTL-u bez pauze moraš biti maher za varanje kupaca i dobavljača

Vezano za rad u trgovinama, htjela bih reći kako sam bivša djelatnica NTL-a u Osijeku.

40 sati tjedno se ne poštuje, u smjeni 2 djelatnice na 300 i više kvadrata, obaveze su kao i u svakoj drugoj trgovini, od punjenja polica, preuzimanje plastične ambalaže, slaganje skladišta, preuzimanje robe, praćenje rokova, čišćenje, blagajna, posluživanje na delikatesi....

Pauze nema, radi se po 8 sati dnevno, a da ne kažem da između preuzimanja ambalaže i posluživanja kupca na kruhu, nema se vremena ni ruke oprati. Osim toga, svaki manjak se plaća, a kontrolor R.M. vrijeđa, nekulturan je i bezobrazan. Kontrolora se svi boje i nitko mu ne proturječi.

Radila sam u Višnjevcu gdje su međuljudski odnosi bili katastrofa. Voditeljica trgovine je dolazila raditi tek kad se naspava, oko 10, i ostajala je do 17 - 18 sati poslijepodne. Mi, koji smo došli ujutro u 6, morali smo ostajati dok nas ona ne pusti kući. To bi obično bilo oko 16 - 17 sati. Ona je imala privilegiju kod tog kontrolora pa nikad nije morala nositi kutu.

Kad sam prešla u Osijek, tu je bilo ugodno okruženje, dobre i vrijedne kolegice. Jedno vrijeme sam bila voditeljica male trgovine. Kao voditeljica sam imala plaću 2900 kn. Plaćala sam manjak koji mi je sigurno bio namješten. Ma joooj ima tu svega!

Za manjkove na inventuri priznavao se stvarno jedan minimalan iznos, ali nikad nije u tim okvirima. Također se kaliranje voća i povrća nije priznavalo. Ako nećeš platiti, prijete otkazima i tužbama.

Znam da je glupo, ali kad imaš preko 40 godina i nemaš mogućnosti nigdje naći posao, pristaješ na sve. S direktorom sam se osobno cjenkala koliko ću plaćati manjak. Kao na pijaci.

Ima trgovina koje nemaju manjak na inventurama, ali tu moraš biti maher u varanju kupaca i dobavljača.

Moram još reći, nikad nikakva inspekcija nije dolazila. Čak ni sanitarna. To je unaprijed sve dogovoreno i potplaćeno. Čime, ne znam. Da li robom ili novcem.