Kako se u Eurospinu u Puli odnose prema svojim robov... pardon, radnicima

Kako se u Eurospinu u Puli odnose prema svojim robov... pardon, radnicima

Radnik Eurospina poslao nam je prepisku u kojoj šef radnicima tumači kako moraju raditi više iako padaju s nogu. Lanci poput Eurospina su poznati po niskim cijenama proizvoda zbog čega postižu konkurentnost, no to se zbiva izrabljivanjem radnika po čemu su također poznati. U smjeni radi premalo radnika, od kojih se traži da istovremeno raspakiravaju palete i pune police robom i rade na blagajni. Radnici neprestano trče između blagajne i polica s robom. Šef pak to trčanje radnica naziva "modnom pistom" i traži od njih da "ubrzaju korak".

Voditelj smjene poziva čak radnice na solidarnost "moramo se osloniti jedni na druge" iako priznaje da su ostali bez nekoliko radnika, te od njih traži da "pokriju" njihova radna mjesta. Voditelj emotivno ucjenjuje radnice da im on "ugađa" sa slobodnim danima i da dozvoljava da radnice međusobno mijenjaju smjene iako niti jedno niti drugo, sigurni smo, ne ide na štetu Eurospina.

Radnicima je voditelj naredio da od sutra rade na blagajni na nogama i da budu brže u trčanju između paleta i blagajne, ne pomišljajući da jedna radnica ne bi trebala raditi dva sasvim različita posla i da je nehumano od radnika to tražiti.

Također tu su i emocionalne ucjene šefa da on "neće trpjeti nepoštovanje prema njemu" iako je očito da je riječ o tome da šef dobiva naredbe "odozgo" o potrebi da se radnici ubrzaju i da se pojača eksploatacija.

Inače rad u Eurospinu se reklamira na instagramu rečenicom "uključi svoju strast" i slikom vesele prodavačice.

Cijela prepiska:

Drage kolege:

kao što vidite situacija nije bajna. Talijanke su nam otišle, odlaze X i Y, uskoro će i Z otići Ostajemo samo mi koji smo ovdje, nema nam ispomoći i moramo se osloniti jedni na druge.

Vidim da je vas teško pokrenuti i da je već danas teško bilo odraditi sve palete koje su stigle a danas ih je stiglo jako malo. Tražite od mene da budem korektan prema Vama, da Vam se ugađa sa slobodnim danima, da si mjenjate smjene međusobno i ja kako bi vama bilo bolje sve to odobravam, a natrag dobivam Vaše negodovanje negativu i nezadovoljstvo.

Sutra imate veliku količinu robe, sutra se mijenjaju promo zone, bokovi, košare itd. Stoga Vas više ne molim nego vam dajem direktne smjernice da se ubrzate na svim poljima rada, od blagajna (gdje ćete da bi bili brži ustati i biti brži) komisioniranja robe primit ćete te palete i odraditi ih kako treba(za vašu info: 1 paleta= max 25minuta u prosjeku), pa do toga da shvatite da dućan nije modna pista već da morate ubrzati taj korak i počet razmišljat tih 7h kolko ste na poslu da ih što bolje iskoristite. Ako Vam se to ne sviđa, ja vam ne mogu pomoć, ali da ću trpit Vaše nepoštivanje prema meni: Hvala neću. 2 i više mjeseca radite ovdje, počnite se tako i ponašat...

Čast izuzecima(znaju koji su) dobili su pohvale i poticaj...

eurospin prva stranica

224908774 1015520419262399 7961534482667263593 n