Podravka - ironija za kraj

Podravka - ironija za kraj

Znači završio sam srednju prehrambenu struku, kvalificiranu za rad u Podravci. Iako sam uvijek bio odličan učenik ali govorili mi:" svi radimo u Podravci progurat ćemo i tebe, završi to." I završio ja sa 5.0 prosjekom. Progurati je značilo da je nepisano pravilo zapošljavanja bilo "zapošljavaju se djeca djelatnika". Što je u redu. Gotovo svaka druga osoba je radila u Podravci. Naravno u zlatno doba kad firma imala 15tis + zaposlenih. Pa djeca ne sele u druge gradove/države. Tokom srednje škole praksa u istoj firmi bila je plaćena 1.14kn/sat do nekih 1.74kn/sat ovisno o godini srednje škole. Neću ni komentirat koliko je to sramotno.

2013. g. završio sam srednju i zaposlio se. Računajući prekide ugovora radio sam nešto manje od godinu dana za placu 2200-2400kn. Da, puno radno vrijeme. Ne znam kako, ali tako je bilo, još možda negdje imam te platne liste. Ugovori po mjesec dana sa velikom neizvjesnosti da li će produžit ili otpustit pa uzet nove ljude.

Tipa ako 6 mjeseci radiš bez prekida imaš pravo na isplatu regresa. Nas su sjebali prekidom ugovora par dana prije nego bi se napunilo tih 6mj. I nakon 2-3 dana zvali opet da dođemo. Prekid je i nema prava na regres. Tipa rekli da svi koji rade sa 1.12. te neke godine imaju pravo na božićnicu. Bio prekid sa 30.11. i zvali opet da dođemo tipa 3.12. tako da nema isplate božićnice.

Prošao sam sve Podravkine tvornice i toliko su ljudi ogorčeni firmom da ne povjeruješ. Sindikat se naziva "porezom za budale" jer od njega nikakve koristi a predsjednica je ista godinama... Mama mi radi u jednom od sektora proizvodnje cca 36 godina već za placu 3800-4000kn

Ima toga još za ispričat pa sad mi recite da li je to normalno i još pritom još uvijek "državna firma?"