Nova radnička priča iz Saponije!

Nova radnička priča iz Saponije!

Lijep pozdrav!

javljam se i ja da podržim svoje kolegice i kolege, djelatnike giganta zvanog Saponija! I da napokon dignemo glas i pokušamo stati na kraj toj tiraniji i mobingu što se događa tamo iza zidova te krasne firme. Tako se barem prezentira u javnosti, ali istina je daleko od toga kao što ste već mogli vidjeti po pismima objavljenim na webu Radničke fronte.

Daleko od toga, za nekoga je ta firma majka, a za nekoga maćeha. Ali za nas, sitne radnike, je ipak ovo drugo!

Sve ovo već do sada rečeno i objavljeno od strane mojih kolegica i kolega je potpuna istina, i teško da se tu išta više može ili treba nadodati da se prikaže stvarna slika onoga sto se tamo zapravo događa.... ukidanja, kažnjavanja, prijetnje, ucjene i da ne nabrajam dalje. Sve je to gruba svakodnevica rada u gigantu zvanom Saponija!

Svakim danom, radnici odlaze jedan po jedan, drugi se ne zapošljavaju, a od nas što ostajemo tamo, očekuje se IZVRSNOST (kao što bi rekla naša draga predsjednica uprave, Dajana Mrčela). Da radimo na dva do tri radna mjesta (da popunjavamo praznine), da iz dana u dan radimo na drugim odjelima, na kojima prije nismo radili, da nam ne daju godišnje, jer nema tko radit... i sve to od nas se očekuje da radimo praznog želuca!!! Da budem precizniji, mi smo ipak kemijska industrija, što znači da je to teški fizički rad, a nema se gdje šta otići pojesti. Jer menza koju smo imali je zatvorena, van firme (do pekare) tokom radnog vremena, i da stignemo, ne smijemo izlaziti, a u pogonima se ne smije jesti niti piti. A na pitanje "Gdje bi ja onda trebao jesti?", od našeg sindikata sam dobio odgovor "Najedi se kod kuće!".

I to sve, dragi moji čitatelji, dobijete uz plaću koja sa svi dodacima na njoj jedva prelazi zakonski određenu minimalnu plaću republike Hrvatske!

Ali srećom pa smo ipak dobili to, medijima prikazano, povećanje plaće... Evo brojki moga povećanja;

Prije povećanja: 500kn novčana nagrada za smjenski rad i uvjete rada + 700kn topli obrok (jedini oporeziv) + 599kn prijevoz = 1799kn

Poslije povećanja: 1500kn stalni dodatak na plaću (oporeziv) + 200kn prijevoz = 1700kn.

I sada vi meni recite, ili meni ne ide matematika, ili tu nešto ne štima?!?!?!

Štima njima račun za prikaz medijima, jer time su sve stavili u netto plaću i pokazali fiktivni prikaz povećanja i podigli prosjek plaće u firmi. Što je njima zapravo jedino i bitno u cijeloj toj priči!

I onda naša draga predsjednica uprave kaže: "U Saponiji smo uvijek isticali da su zaposlenici naša najvažnija karika za uspješan rad i razvoj kompanije te nam je želja da su zadovoljni svojim radnim mjestom i okruženje u kompaniji...". E pa sad vi meni recite, ne zvuči li to sve kao vic, kao crni humor?!

I još jedna stvar.... "Osobno mi je najvažnije da smo s novim modelom povećali primanja za radnike Saponije s najmanjim plaćama te od sada nitko neće imati plaću manju od minimalne."

Možete provjeriti ove izjave naše drage predsjednice uprave i na fb stranici od firme.

I sada opet meni nešto ne štima u svemu tome?!?!?! Koliko je to legitimno imati radnike koji sve ove godine rade za plaću manju od minimalca? Koliko sam ja upoznat s time, to je zakonski kažnjivo! A još najgore od svega, Dajana Mrčela to iznosi javno i to ispadne kao hvale vrijedan čin, a ne kao nešto što je zakonski kažnjivo! Pa kako je to moguće?

Eto dragi moji čitatelji, na vama je da sami prosudite koliko ima istine u tim lažima što gigant zvan Saponija prezentira medijima!

S poštovanjem, radnik Saponije!