Radničko pismo radnika iz Saponije

Radničko pismo radnika iz Saponije

Obraćam Vam se u svezi zadnjih nemilih događaja u Saponiji vezanih za novi kolektivni ugovor, koji se može samo opisati kao tiranija vladajuće nomenklature nad potčinjenim radnicima.

Nakon što je većina hrvatske kroz senzacionalističke medije upoznata o povećanju neto plaće za 12% napomenuo bih kako je to daleko od prave i točne istine jer dok to povećanje na prosječnu radnu plaću u skladištu i pogonu iznosi nekih 300 do 400 kn ujedno su ljudima otkazani stavke poput stimulacije koja je iznosila 500 kn, prijevoz putnika na minimalnih 200 kn što ne pokriva ni 1 gradsku zonu ( sad se zamislite u kojim su se problemima pronašli ljudi koji žive u okolnim mjestima i kojima je mjesečni trošak prijevoza nekih 1000 kn) te topli obrok za nekih 200 kn.

Ovaj sramni ugovor su potpisali ispred podružnice sindikata Željko Grbačić ( koji je sve osim navedenoga i gospodina čovjeka te u slobodnu vrijeme koristi sve benefite Saponije od službenog auta i kartice firme) i predsjednica uprave Saponije Dajana Mrčela koja je u zadnje vrijeme svoj uspjeh sticala tako da je rezala radnička prava ( u Kanditu koji je takodjer dio grupacije prvi potez koji je napravila bio je ukidanje stimulacije radnicima od 220 kn, te rad subotom koji se obračunava kao rad za obični radni dan.

Dok u Saponiji svakodnevno pronalazi u zadnjih godinu razloge da se radnicima ne isplati stimulacija npr. ako ste izašli koju minutu ranije ili netko iz vaše smjene je izašao ranije cijela smjena ostaje bez stimulacije ali ovo je definitivno kap koja je prelila čašu) dok svoju visoku opravdanu plaću nikada nije stjecala poslovnim uspjesima kao npr. pronalaženjem novih tržišta, ili unapređenjem prodaje.... Napomenuo bih kako sve ovo uskoro čeka i radnike Kandita kojima početkom 2022 istječe stari kolektivni ugovor te da se ne zavaravaju pričama o povećanju plaća jer jedina istina je da je Saponija ostavarila neto dobit u 2020 godini za 69 milijuna kuna a očito to planiraju uvećati za 2021 .

Povucimo crtu i usporedimo Saponiju i sve benefite koje je pružala prije 1991 a gdje smo danas i recimo sami sebi tko je kriv za sve ovo ???

Anonimni djelatnik Saponije

NO PASARAN