Radničko pismo arheologa-konzervatora: neisplaćena plaća

Radničko pismo arheologa-konzervatora: neisplaćena plaća

Drugovi,

htio bih sa vama podijeliti svoja razmišljanja i probleme s kojima se suočavam na poslu.

Ne iscrpljuju se i iskorištavaju samo radnici Špara ili Konzuma u vrloj nam Republici.

Gdjegod postoji poduzetnik koji će imati podređenog radi katastrofalnog Zakona o radu (kojeg je dopustio prvenstveno SDP) imati ćemo onog gore koji želi privući vrijednost rada na svoju stranu, a onoga koji radi platiti što manje.

Netko tko ne shvaća kako stvari funkcioniraju će lakonski reći “tako ti je to, ako ti se ne sviđa daj otkaz” ili “glasali smo dobili smo” što je oboje netočno. Niti čovjek može otići kad god želi jer je ucijenjen troškovima života niti su generacije na referendumu za neovisnost glasale za prelazak sa socijalne države na kapitalizam.

Magistrirao sam arheologiju na prestižnom fakultetu u inozemstvu. Vratio sam se u Hrvatsku jer mi je tu obitelj i prostor koji je predmet istraživanja.

Republiku Hrvatsku pod vladavinom SDP - HDZ garniture je snašlo to da smo jedno od zemalja koje ulaže najmanje u kulturu. Ono je na razini statističke greške: 0.78% proračuna. 700 milijuna kuna od 120 milijardi državnog proračuna.

HDZ - SDP doniraju preko Vatikanskih ugovora skoro 2 milijarde svake godine. I to bez da znamo koliko ide iz proračuna jedinica lokalnih samouprava. naspram toga država na arheološka istraživanja troši 7 milijuna kuna godišnje.

Zaposlenici u Konzervatorskim odjelima su preraštrkani i često su međuljudski odnosi  na niskoj razini. Plaća im je 6000 kn. Država ne zapošljava dodatne ljude te konzervatori koriste moje usluge povremeno kao svoj nadzor. Skup nadzor.

Kako kaže jedan prijatelj “mi smo uši i oči” konzervatora. Redovito smo outsorsani. Zarada od našeg rada ne pripada nama ako radimo preko neke firme sa licencom na radovima na kulturnoj baštini.

Sjećate se SDP mantre da će sve biti jeftinije i efikasnije ako bude outsoursano.

Nema veće laži. Kad vas Peđa s plakata uvjerava ovih dana da je za radnike to ne može biti dalje od istine.

2019. godine potpisao sam ugovor na određeno na 6 mjeseci za izvjesnu firmu iz Solina. Terenski zadatak je bio nadzor izgradnje jedne ceste. Vlasnica firme je u dobrim odnosima sa članom nadzornog odbora Hrvatskih cesta i zna da će dobiti posao. Zove mene, nismo se nikad vidjeli, dobila je reference od kolega za mene.

Pita me ako ću raditi na ugovoru za 4000 kn neto mjesečno, a da će mi se 2500 kn isplaćivati kao putni troškovi. U narodu poznato “na ruke”.

Pristajem, nemam luksuz odbiti. Jer računi pristižu. Znam u potpunosti da je dobivanje dijela plaće “na ruke” varanje države i s moje i s njene strane. Biti će manje plaćenih poreza i  doprinosa koji bi mogli financirati neke vrtiće ili spašavanje nečijeg života putem zdravstva. No, šefica ima tu moć da varamo državu jer joj je to SDP - HDZ dopustio outsorsanjem i zatiranjem radničkih prava.

Svaki dan idem na teren. Isplate idu kako treba iz mjeseca u mjesec, a dolazimo do četvrtog mjeseca gdje dobivam samo 4000 neto iz ugovora, a nigdje lova od putnih troškova niti refundacija moje love za registraciju njenog službenog automobila.

Već godinu i pol mi je dužna 6500 kn. Zvao sam ju prvih 6 mjeseci skoro svaki dan. “Sad će uskoro ljube” - kaže ona.

Nema osnove da ju tužim jer nema pisanog traga. Čak sam razmišljao da prodam dug prvom nasilniku pa neka si uzme novac samo da ne ostane njoj no ta lova iako meni prijeko potrebna da mi pokrije 2 mjeseca života nije dostatna lihvarima da se pokrenu.

Što činiti i kome se žaliti? Ne postoji nekakav specijalizirani Radni sud kako imaju u Austriji koji štiti radnike. Ne postoji država koja štiti radnike jer je ista taoc HDZ - SDP-a.

Ne postoji mogućnost pokretanja tužbe jer jedva imam za račune, a kamo li za odvjetnika. Kad te netko tako nasanjka možeš biti i Gandhi ali ćeš sanjati osvetu i nasilje. I uplašit ćeš samog sebe da netko tko vjeruje u nenasilno rješavanje problema poželi uzeti palicu i nekoga učiniti invalidom.

Iz tog razloga navijam za vas iz Radničke fronte da ćete zaštiti i unaprijediti radnička prava i poboljšati nam životni standard prije nego mi normalni poželimo rješavati stvar nasiljem, a onda je nepovratno.

Radnički pozdrav i hvala vam što se borite s ovim apatičnim, nepovjerljivim i povrijeđenim ljudima i radnicima.

Vaš Arheolog