Anonimno pismo radnika u Zaštitarskoj firmi

Radim u jednoj zaštitarskoj firmi! Radi zaštite svog identiteta (posto moj gazda ima prste svagdje) neću se koristit imenima, ali cijela priča je istinita! Naime ne radi se toliko o problemu ugnjetavanja ili nekakvog mobinga (kojega je do nedavno i bilo) nego se radi o načinu na koji mene i moje kolege gazda firme doslovno pljačka! Dakle - firma za koju radim je na području grada Splita mislim najbrojnija što se tiče ljudi! Manje više sve državne i gradske službe koriste usluge firme za koju radim! Vratimo se u vrijeme prije velikog praska i početka svemira (znači prije 1991) to poduzeće je bilo u gradskom vlasništvu. Po pričama starijih kolega uvjeti i plaće su bili više nego solidne! I naravno, došla je mitska godina 91 firmu je otkupio za sitne pare! Od tada do danas traje strmoglav pad! Posla je sve više plaće su sve manje.


Da skratim priču-plaća je 2400 kuna! Putni troškovi ne postoje! E dobro ste pročitali (neto plaća 2400 kuna i to za fond sati). Liječnički pregled rigorozan, gađanje oružjem redovito! I sve bi se to možda i moglo objasniti stanjem na tržištu rada (i ostale zaštitarske firme su jednako loše) da nisam nedavno došao u posjed jednog dokumenta. Na njemu sam vidio koliko tvrtka koju čuvamo plaća mome gazdi mjesečno! Sad slušajte-8000 kuna! Ej jebenih osam tisuća kuna! Ja dobijem 2400!


E sad-odbijmo porez, zdravstveno, socijalno ... sve šta gazda kapitalista mora platiti državi! Neka da sebi plaću, ženi, neka plati njih u kancelariji! Nikako se ne mogu oteti dojmu da vlasnik firme nema čiste zarade po jednom radniku bar 2000 mjesečno. Božićnice godinama nema, nikakve stimulacije nikome. Svaki mjesec gazda ubere, s obzirom na brojnost poduzeća ogromnu lovu od svojih potlačenih djelatnika!
Da svedemo sve u jednu rečenicu! Komitent plaća 8000 kuna, dok se lova provede do računa djelatnika cifra se zaustavlja na 2400! A padala bi i niže da država nije propisala minimalnu plaću!


Gdje je većina ostatka love?
Kako bi gazda putovao po svijetu i mijenjao bijesna kola?
I dokazivao svoje hrvatstvo!