Grčka: Intervju s Panagiotisom Kolovosom, kandidatom nove partije Narodnog jedinstva za Atenu

Grčka: Intervju s Panagiotisom Kolovosom, kandidatom nove partije Narodnog jedinstva za Atenu

Originalni intervju u In defence of Marxism

U nedjelju, 20. rujna, Grčka izlazi na izbore nakon Ciprasove ostavke, nakon što je prihvatio program mjera štednje kojeg je zahtijevala Trojka. To je prouzrokovalo rascjep u njegovoj partiji, SYRIZI, tako što se lijevo krilo odvojilo kako bi formiralo novu partiju Narodnog jedinstva koju vodi Lafazanis.

Intervjuirali smo Panagiotisa Kolovosa, jednog od vodećih članova Komunističke tendencije, koja je napustila SYRIZU kako bi sudjelovala u formiranju nove partije, i koji u Ateni izlazi kao kandidat na izbore.

Možete li opisati raspoloženje u grčkom društvu nakon što je Cipras prihvatio posljednji Memorandum?

Raspoloženje u grčkom društvu u tjednu prije i u dane nakon referenduma je bilo pred-revolucionarno. Osjetila se oštra klasna polarizacija, strah i nada na jednoj strani, a militantno raspoloženje na drugoj. Ali odmah nakon prihvaćanja novog Memoranduma, to se raspoloženje brzo promijenilo. U najprogresivnijim slojevima postojao je osjećaj izdanosti. Općenito je bilo osjećaja razočaranja i uzmicanja. Najgora stvar je što je vodstvo SYRIZE odgovorno za uvjeravanje širokih slojeva nižih slojeva društva kako nije bilo alternative mjerama štednje i Memorandumu.

Kakvo je raspoloženje među lijevim aktivistima (članovima i bivšim članovima Syrize, KKE-a i mladim ljevičarima)? Kakvo je raspoloženje općenito među mladima?

Najdominantnije raspoloženje među aktivistima SYRIZE jest razočaranje. Osjećaju da ih je izdalo njihovo vodstvo. Skoro polovica članova je napustila partiju, neki od njih su se pridružili novoj koaliciji Narodnog jedinstva (koja je bazirana na Lijevoj platformi SYRIZE, zajedno s manjim tendencijama ili njihovim dijelovima iz lijevog krila Syrize, zajedno s nekim organizacijama ANTARSYA-e i drugim manjim ljevičarskim grupama). Čak su i oni koji su ostali u partiji razočarani, a ostali su zbog straha da će stvari biti još i gore ako desno krilo preuzme vladu. Oni koji su napustili SYRIZU i pridružili se Narodnom jedinstvu održavaju militantno raspoloženje, jer imaju referentnu točku i sredstvo za akciju. Oni koji nisu su razočarani i odmaknuli su se, te za sada ne sudjeluju u pokretu. Članovi KKE-a imaju više pouzdanja u svoje vodstvo, jer osjećaju kako su njihovi vođe govorili istinu i zauzeli jasnu poziciju. Tako da je izdaja vodstva SYRIZE za neko vrijeme ojačala autoritet vodstva KKE-a i ultra-osjećaje i stav aktivista KKE-a. Mladi se, općenito, koji su u velikoj većini glasali “NE” na referendumu, osjećaju razočarano i frustrirano prema političkim strankama općenito, uključujući i onim lijevima. Iako će većina njih i dalje glasati za ljevicu (KKE, Narodno jedinstvo i također ANTARSYA), još veći dio neće uopće sudjelovati u izborima.

Izlazite na izbore kao kandidat Narodnog jedinstva. Za koje ste se područje kandidirali? Koje su glavne točke u partijskom programu? I mislite li da je to dovoljno da riješi krizu?

Ja sam kandidat Narodnog jedinstva za područje Atene. Glavne točke partijskog programa su: poništenje javnog duga, izlazak Grčke iz Eurozone i raskid s politikom Europske unije (čak i izlazak iz EU preko referenduma, ako bude potrebno), nacionalizacija banaka pod kontrolom radnika i “naroda”, poništenje dijela dugova siromašnih ljudi u bankama, nacionalizacija “strateških sektora” ekonomije pod kontrolom radnika i “naroda”, radikalna transformacija države u smjeru demokracije i davanje moći ljudima kroz ustavotvornu skupštinu. Ovaj program, iako je bolji od SYRIZINOG i ide u pravom smjeru, je nedovoljan. Ova se kriza ne može riješiti na bazi kapitalizma. U program bismo trebali dodati nacionalizaciju svih velikih poduzeća, pod kontrolom radnika s demokratskim centralnim planiranjem ekonomije kao cjeline. Također bismo trebali uvesti smanjivanje radnih sati dok svi nezaposleni ne budu mogli naći posao, što je moguće jedino pod centralistički planiranom ekonomijom. Trebali bismo uvesti eksproprijaciju crkvene imovine i onih jako bogatih, kako bismo pokrili neposredne potrebe siromašnih ljudi. Trebali bismo uvesti promjene u državi koja bi promijenila svoju prirodu buržoaske države. Takve promjene bi bile abolicija policije koja bi se zamijenila s narodnom milicijom, promjena u strukturi vojske, s oficirima izabranim preko skupština vojnika koje bi ih mogle opozvati, mogućnost da se opozove svaki izabrani državni službenik i ograničavanje plaća svih državnih službenika na razinu prosječne radničke plaće. To podrazumijeva plansku ekonomiju i radničku državu koja bi počela s uspostavljanjem socijalizma. Također bi trebali uvesti internacionalistički slogan u program, kao što su Ujedinjene socijalističke države Europe koje bi zamijenile EU, kako bismo pokazali put naprijed radnicima Europe, jer socijalizam se ne može graditi samo unutar granica Grčke. Možemo početi s Grčkom, ali to se mora proširiti na ostatak Europe.

Što mislite da će se dogoditi na izborima?

Na izborima prvo mislim da će biti visoka razina neizlaska na izbore. SYRIZA će ostati prva partija u velikim gradovima i u radničkim područjima, ali će izgubiti značajan dio podrške među radnicima i mladima. SYRIZA ne može nestati preko noći, iako će proces dezintegracije i pada biti veoma brz u sljedećih nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Nije jasno, općenito, hoće li SYRIZA ili Nova demokracija biti prva partija, ali između njih će biti mala razlika. Nije sigurno koliko će stranaka ući u parlament. KKE će dobiti malo glasova, zbog ultra-ljevičarskih taktika vodstva, i Narodno jedinstvo također neće dobiti veliku podršku jer u ovoj fazi ne nudi vladino rješenje u očima masa. Ali Narodno jedinstvo bi moglo dobiti više glasova od KKE-a, ali ne više od 10% u ovom trenutku. Nažalost, fašisti u Zlatnoj zori će zadržati svoju potporu i također bi mogli dobiti neke glasove među elementima razočarane sitne buržoazije i lumpenproletarijata koje je iznevjerila SYRIZA. Isto bi tako neke manje desničarske stranke, kao ANEL, Potami i čak Unija centrista mogle ući u parlament. Sljedeća vlada će najvjerojatnije biti koalicijska vlada, sastojeći se ili od SYRIZE s PASOK-om i Potamijem – i čak s Novom demokracijom ako bude potrebno – ili od Nove demokracije s nekim drugim strankama (čak i sa SYRIZOM). Ali tkogod će biti u centru koalicije, iznosit će manje-više isti program, i to će biti Memorandum i politike diktirane od strane europskih imperijalista.

Što imate poručiti radnicima i mladima u Europi?

Rekao bih da moraju učiti na lekcijama Grčke. Prvo, kapitalizam je, kao što grčki radnici već shvaćaju, a radnici u drugim europskim zemljama počinju shvaćati, horor bez kraja. Jedini mogući oblik kapitalizma u sljedećim godinama jest onaj koji nameće štednju, siromaštvo i eliminaciju prava radničke klase i nižih slojeva društva. Drugo, iako kapitalisti nisu dovoljno jaki sa svim svojim strankama, svojim medijima i kontrolom ekonomije da bi zaustavili radnike i mlade u pokušaju da promijene situaciju, oni će uspjeti u održavanju statusa quo ako vođe radničke klase ne budu dovoljno osviješteni i pripremljeni na konfrontaciju s njima sa svim nužnim sredstvima. Ako nisu spremni da izvrše eksproprijaciju nad njima, neće biti u mogućnosti da privedu kraju i mjere štednje i kapitalizam. Tako da radnici i mladi u Europi, prije svega najosvješteniji elementi među njima, koji sudjeluju u ili podržavaju lijeve partije i sindikate, trebaju ići prema tome da stvore takvo vodstvo i da imaju takav program, koji će biti dorastao situaciji kada vrijeme dođe u njihovim zemljama. Samo revolucionarni socijalistički program i vodstvo će biti dorasli zadatku u takvim vremenima, da borbu privedu do samog kraja. Samo ideje marksizma su dovoljne da stvore takvo vodstvo, partiju i program. Tako da, gradite revolucionarnu tendenciju na ljevici i u radničkom pokretu u svojim zemljama! Pridružite se IMT-u (Internacionalna marksistička tendencija) koja se bori za taj cilj!