Integralna verzija intervjua za Nacional: Josip Pino Ivančić, performer i glazbenik, kandidat Radničke fronte za gradonačelnika Pule

Integralna verzija intervjua za Nacional: Josip Pino Ivančić, performer i glazbenik, kandidat Radničke fronte za gradonačelnika Pule

nejavecmi

Vlakovi više ne dovoze radnike iz cijele Istre u Pulu

Nacional: Zašto ste odlučili aktivno se priključiti političkoj sceni u Hrvatskoj? Zašto ste se kandidirali za gradonačelnika Pule?

Pino Ivančić: Mojom kandidaturom za gradonačelnika Pule procijenili smo da kao kulturni radnik, performer i glazbenik mogu u kampanji neposrednije ukazati na proturječja lokalnih izbora, izbornog sustava i pulskog političkog licemjerja.

Osnovna ideja je ukazati tj. prokazati model u kojem jedan vođa, a stranka ga zamjenjuje za drugog a da se suštinski ništa ne mijenja. Mi želimo grad u kojem neće biti presudno tko je gradonačelnik, i u kojem i ja, za neke naizgled kontroverzni umjetnik, mogu obavljati tu funkciju. Mi želimo grad u koji ćemo ugraditi smislene modele demokratskog nadzora odozdo i potpunu mogućnost sudjelovanja svih u procesima donosenja odluka, neovisno o razini vlasti.

Uostalom, jesam li ja - ili bilo tko drugi od nas koji kritički promatra svijet oko sebe a iza kojeg ne stoji ni kapital ni interesne skupine - manje vrijedan i manje sposoban od uštogljenih profesionalnih ubojica demokracije i apostola privatizacija koji nam se smješkaju u Armanijevim odjelima i lakiranim cipelicama?! Rezultate njihove svopće pljačke osjećamo na svakom koraku, dok se iza mog višedesetljetnog rada ipak valja umjetnička radikalna i politički suvisla kritika društvenog licemjerja kojem svi politički akteri koji se nude na ovim izborma pripadaju.

Upravo ta moja pozicija umjetnika i društvenog kritičara članovima/icam pulskih erefovaca učinila se najpogodnijom za ostvarivanje naših ciljeva. A to je poticaj drugima na politički angažman, promoviranje drugačijeg pristupa politici - politici koja će se se kreirati i provoditi odozdoa nužnost radikalnih promjena i na lokalnoj razini.

Nacional: Zašto baš Radnička fronta?

Pino Ivančić: Prije svega zato jer sam unutar Radničke fronte vidio mogućnost slobodnog i kreativnog artikuliranja i vlastitog djelovanja povezujući ga sa svojim angažmanom kao umjetnika. Uostalom, RF nije primarno elektoralna stranka već je njen prostor djelovanja i ulica i javni prostor, a obespravljeni oni kojima se obraća što je u suglasju s mojim umjetničkim i radničkim backgroundom.

Uostalom, Radnička fronta je jedina prava antikapitalistička stranka jer u kapitalizmu vidi uzrok nejednakosti; ona je i antisistemska jer je tzv. kapitalistički parlamentarizam u kojem političke stranke rade za i po nalogu kapitala krajnje nedemokratski; RF je i istinski lijeva politička platforma jer se nastavlja na tradiciju antifašizma, radničkih borbi, ekonomske demokracije i prava manjina; RF je organizacija jednakih – funkcioniramo po principu jednakopravnosti i demokratičnosti, kakvo je i društvo za koje se borimo. Smatram da je široka lijeva fronta koja se razvija u i oko RF-a smjer u kojem sve progresivne snage trebaju stremiti.

kulturnjaci

Nacional: Što očekujete od izbora?

Pino Ivančić: Mi smo itekako svjesni trenutnog dometa antisistemske i antikapitalističke političke stranke kakva je RF u okviru hrvatskog kapitalističkog parlamentarizma u kojem novac u dosluhu s sistemskim medijima određuje izbornog pobjednika.

Međutim, sigurni smo da ćemo motivirati dio onih koji žive od svog rada, sve obespravljene da oslobode svoj glas, da ćemo radikalizirati sve one koji do sada nisu izlazili na izbore jer su davno shvatili da su svi isti.Želimo pridobiti i one koji su konačno progledali i shvatili da ljevica ne stoluje u SDP-u, IDS-u ili ostalim strankama koje se po potrebi kite lijevim atributima, da ćemo motivirati sve one kojima se kao i nama gadi postojeći sistem da izađu na ove izbore, pobune se i jasno i glasno zahtijevaju promjene.

Ako želimo stvarati preduvjete korijenitoj promjeni političkih i ekonomskih odnosa ja mislim da je, unatoč krajnje nedemokratskoj kapitalističkoj demokraciji, važno graditi političku frontu i njene kapaciteta kako bismo spremno dočekali neminovno urušavanje ovog sistema istovremeno radeći na njegovom prokazivanju i demontaži.

U tom smislu, sigurni smo da će nakon 21. svibnja ljevica konačno imati svoje predstavnike u Gradskom vijeću Grada Pule i Skupštini Istarske županije, a moja kandidatura za gradonačelnika Pule nadam se da će tome pridonijeti. Future is now! Budimo realni i tražimo elegantno pobjedu.

Nacional: Koji su najveći problemi u vašem gradu?

Pino Ivančić: Već godinama slušamo priče o borbi za "decentralizaciju" koju navodno protiv “centralističkog Zagreba” vodi IDS, dok istovremeno predsjednik te stranke Boris Miletić, kao gradonačelnik Pule, u vlastitom dvorištu radi upravo suprotno - gradi, provodi i održava visoko centraliziran sustav vladavine.

Slično je u cijeloj Istri, gdje IDS danas opstaje na vlasti isključivo zahvaljujući čvrstoj klijentelističkoj mreži brižljivo građenoj 25 godina u koju je upletena i stranačka vrhuška SDP-a koja je do jučer s IDS-om "mrstila brke", a danas nam sebe nudi a i kao nositelja promjena. Izgradnja i opstanak te klijentelističke hobotnice ne bi bili mogući kada bi se principi decentralizacije uistinu dosljedno primijenili i na upravljanje Pulom.

Katastrofalni rezultati takve centralizacije svima su nam poznati: gotovo pa totalitarno upravljanje općinama, gradovima i županijom, potpuna isključenost javnosti iz sudjelovanja u političkom životu zajednice, uništena nezavisnost i javna uloga medija. Sve navedeno širom otvara prostor za klijentelizam, korupciju te ogroman utjecaj kapitala i stranačkih vrhuški na procese donošenja odluka, koje su nerijetko u sukobu s javnim interesom. Posljedica su i zanemarivanje obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i socijalnih potreba stanovnika Istre.

Nacional: Mislite li da se u Hrvatskoj ništa ne može napraviti ako nisi izravno uključen u politiku? Jer dugogodišnji ste aktivist pa mora biti razlog ovom novom, snažnijem uključivanju…

Pino Ivančić: Puno toga rade udruge civilnog društva i nas u RFu osobno veseli da se i one sve više počinju politizirat tj. shvaćati da je nužna politička borba i kroz izborne procese. Na nužnost tih procesa RF već godinama upozorava i konačno, svijest o tome je sve veća što dokazuju i okupljanje stranačke ljevice (RF, Nova ljevica, Zagreb je naš !) i skupina iz tzv. civilnog sektora okupljene oko njih.

U tom smilsu i moj angažman kroz stranačku ljevicu je za mene logičan slijed događaja.

pino

Nacional: Na čemu se temelji vaš odnosno program Radničke fronte? Što su osnovne crte?

Pino Ivančić: Nužna je prava decentralizacija političke moći, odnosno uspostavljanje drugačijih modela upravljanja i nadziranja rada komunalnih poduzeća, agencija i javnih ustanova, ali i općinskih, gradskih,te županijske uprave u cjelini.

To konkretno znači radikalan raskid s izvorima korupcije i klijentelističkim mrežama IDS-a i ostalih stranaka, uvođenje demokratskog nadzora običnih gradjana nad radom svih tijela vlasti, isključivanje stranačkih vrhuški iz nadzora i upravljanja javnim trgovačkim društvima i ustanovama, direktno odlučivanje na razini mjesnih odbora provođenjem zborova građana i obvezujućih lokalnih referenduma na razini grada, obavljanje javnih radova od strane službi i poduzeća u vlasništvu Grada, uvođenje participativnog proračuna - stanovnici izravno odlučuju o 15% gradskog proračuna, poticanje radničkih kooperativa i bezkompromisna zaštita radničkih prava i prava na sindikalno udruživanje, revizija poslovnih odnosa između privatnih medija i gradske uprave, demokratizacija urbanističkog planiranja, u potpunosti besplatan i svima dostupan sustav odgoja i obrazovanja, planska i socijalno osjetljiva stambena politika, besplatan javni prijevoz za sve nezaposlene, učenike, studente i umirovljenike

Nacional: Koje je vaše mišljenje o političkoj sceni u Hrvatskoj, o sistemu za kojeg tvrdite da je jako loš?

Pino Ivančić: Vjerujem da ćemo se složiti da sistem koji generira toliku nezaposlenost, siromaštvo, beznađe, odlazak mladih iz zemlje, zgaženo radničko i opće ljudsko dostojanstvo, dok s druge strane proizvodi kapitalističku i političku elitu koja na tim obespravljenim parazitira - treba mijenjati. Taj nakaradni sistem se zove kapitalizam a sve političke stranke u Hrvatskoj njegov sluga.
„Nema krize, nema gladi“ to su samo floskule i laži. Pogledajmo koliko se hrane baca u kontejnere, kako se razbacuje po cesti. Prošećite oko škola!

Nacional: Kako to promijeniti? Koji bi bili vaši prvi potezi?

Pino Ivančić: Ja bih tražio samoorganiziranost u svom kvartu,u gradu, na radnom mjestu, u kazalištu, školi, ulici i/ili aktivno se uključiti u politički rad, kroz Radničku frontu, primjerice. Cilj tog samoorganiziranja je promijeniti odnose moći u Puli u korist radnika i svih potlačenih, dovesti u pitanje postojeću vladavinu kapitala i njihovih političkih slugu, pokrenuti što šire mase u borbu za vlastita prava te započeti promjenu društva u interesu većine puljana/ki. A ključni potezi koji bi doveli do tog cilja bili bi oduzimanje protuzakonito ili kroz pogodovanje stečene imovine tijekom privatizacije, postupno uvođenje društvenog vlasništva nad ključnim resursima, društveno planiranje umjesto tržišta i ukidanja nejednakosti koje ono proizvodi.. direktno demokratsko odlučivanje u ekonomiji i politici, potpuno besplatno i dostupno zdravstvo i obrazovanje za sve, demokratske, javne i slobodne medije u Puli kao i u Istri.

Nacional: Radništvo je u Hrvatskoj na niskim granama, kako mu vratiti dostojanstvo?

Pino Ivančić: Radnici moraju uzeti stvar u svoje ruke. Evo vam primjer Itas Prvomajske iz Ivanca gdje su radnici spasili tvornicu. Novi modeli upravljanja u ekonomskoj sferi, uvođenje radničkih kontrola prvo u javnim trgovačkim društvima a onda i u privatnom sektoru, sloboda organiziranja i djelovanja kroz sindikate, priznavanje plaćenog kućanskog rada za žene, opća zabrana neplaćenoig prekovremenog rada, povećanje minimalne plaće i instantno smanjivanje nejednakosti i razlike u plaćama, automatska nacionalizacija poduzeće koja ozbiljno krše zakon o radu, skraćivanje tjednog radnog vremena na 35 sati , kao u Francuskoj, bez smanjivanja plaće te zapošljavanje ljudi na temelju toga - samo su neke od mjera za koje se Radnička fronta zalaže.

Nacional: Pula je grad specifičan po radništvu, bar je bio u Jugoslaviji. Tko je kriv za sustavnio urušavanje toga radništva?

Pino Ivančić: IDS i sve ostale političke stranke u Istri koje su kumovale rasprodaji javnog dobra, su zastrašivanjem i direktnim opstrukcijama koristeći poluge vlasti na duže vrijeme pacificirali sindikate i radnika. IDS nikada nije bio na strani radne većine već je upravljanje gradovima i županijom služilo za uspostavljanje dugotrajne hegemonije na istarskom poluotoku kako bi se namirila vlastita klijentelistička mreža i špekulatnski kapital.

Evo vam brodogradilište „Uljanik“ koji je s oko 11000 zaposlenih spao na 2000 s kooperantima, žene odlaze u smjenama na „ čisćenje guzica u Italiju da spase porodice, otvoraju se turbofolk klubovi na Kolodvoru/Stacijonu, a željezničke linije ne rade, nema vlaka za Ljubljanu, Beč, Zagreb. Vlakovi više ne dovoze radnike iz cijele Istre u Pulu a ni teretni se ne kotrlja.

Nacional: Kako vi i vaši kolege iz kulturnog miljea možete pomoći političkoj sceni?

Pino Ivančić: Za početak da zbog sitnih vlastitih interesa prestanu biti slugama stranačkim vrhuškama i time im davati legitimitet. Politički angažman mojih kolega sigurno bi ubrzao započete i očite procese urušavanja ovog režima. Uostalom, dobro je biti na strani pobjednika.

Josip Pino Ivančić

Galerija fotografija