Poljska policija puca na rudare!

Poljska policija puca na rudare!

Preveo: P. Pavlović

Original teksta: Jan Malewski

Urednik francuskog portala INPRECOR, Jan Malewski, poljskog porekla, doneo je 13. februara informaciju o borbama poljskih rudara iz prve ruke, uz jedan video snimak od 3 minuta, koji bi radnici čitave Evrope trebali da vide.

Pogledajte video!

U rudarskom kompleksu Jastrzebie predvodnik sindikata “Avgust 80”, Boguslaw Zietek, pozvao je na internacionalnu pomoć poljskim rudarima. Štrajk je počeo 28. januara, kada je direktor rudnika Jaroslaw Zagorowski dao otkaz devetorici sindikalista rudnika “Budryk”, koji su organizovali štrajk solidarnosti sa rudarima jedne druge kompanije, Kompania weglova (KW), najveće rudarske firme u Evropi, koja je htela da zatvori četiri rudnika i otpusti rudare. Štrajk je uz podršku čitavog građanstva uspeo, rudnici nisu zatvoreni niti je bilo otpuštanja, a u okviru protokola od 17.januara vlada se obavezala da nikakvih progona protiv štrajkača, kao ni onih koji su ih podržavali, neće biti.

Generalni direktor Zagorowski, međutim, suspendovao je kolektivne ugovore od prije dve godine, kada je državna firma pretvorena u akcionarsko društvo, te dao otkaz vođi sindikata “Avgust 80”, Krzystofu Labadzu, zbog štrajka od 46 dana iz 2007-2008. godine. Svih pet sindikata u pokrajini su se solidarizirali i objavili štrajk. Pregovore je vodio vladin izaslanik, ali direktor se nije hteo pojaviti, a rudari odbijaju da sednu za stol s tim notornim mafijašem koji hoće da zaradi na zatvaranju rudnika.
U sredu policija je pucala na rudare okupljene u prosvjed ispred upravne zgrade mecima od kaučuka od 37mm i ranila dvadesetoricu, od čega nekoliko ozbiljno (vidi video snimak). Kad je policija otvorila paljbu, rudari su vikali: “Policijo, hoćete da ponovite decembar 1981!” (državni udar Jaruzelskog). Na paljbu rudari su odgovorili besnim povicima i pjesmom.

Sutradan na prosvjed su izašli rudari sa ženama i djecom, rekavši da će uprkos gladovanju izdržati do kraja. Devetnaest rudara je započelo štrajk gladju. Prema podacima iz poduzeća ima više od pet tisuća deklariranih štrajkača, mada u rudnicima više niko ne radi (uzimanje odsustva, bolovanja itd.). Sud u Gliwicama je proglasio štrajk nelegalnim i zapretio vođama štrajka – devetorici otpuštenih sindikalista – da će im « naplatiti » proizvodne gubitke od nekoliko milijuna eura. Najugroženiji je Krzysztof Labadz.
Boguslaw Zietek je u četvrtak poslao poljskim medijima apel pod naslovom : «Ne pucajte u radnike!», gde poziva radničku klasu Evrope na solidarnost :
«Pozivamo sindikate i društvene organizacije cijele Evrope da podrže našu borbu i pošalju nam pisma potpore. Samo internacionalna solidarnost, kao u slučaju Grčke, može naterati neoliberale koji su na vlasti da ustuknu. Mi se možemo samo zajedničkim snagama odupreti njihovoj antisocijalnoj ofanzivi u Evropi ».

A onda pred medijima dodao: «Mi živimo u zemlji bandita, lopova i mafijaša, koji su moćniji od vlade». A to dovoljno ukazuje do kakve je napetosti došlo.

Poruke solidarnosti mogu biti upućene na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..