Medijska izjava povodom akcije rezanja žice Radničke fronte i slovenskih aktivista (9.1.2016)

Medijska izjava povodom akcije rezanja žice Radničke fronte i slovenskih aktivista (9.1.2016)

ŽICA KAO UVOD U NEOBARBARIZAM

Ljudi su često težili povijest gledati kao neprekidan razvoj – svakog dana pomalo živimo u sve boljem svijetu. Nažalost, u zadnje je vrijeme to sve teže braniti. Svjedoci smo toga da se budućnosti stvarno nemamo zašto veseliti – umjesto da se gradi svijetla budućnost solidarnosti, mira i suradnje, iz budućnosti nam se smiješi crnilo, ratovi, ksenofobija i, da, nove ograde, nove bodljikave žice i novi logori.

Žica i ograde koje su se pojavile i na našim granicama samo su simbol mračne budućnosti prema kojoj idemo. Ekstremističke snage, ksenofobija, netrpeljivost i nazadni stavovi u Evropi jačaju, a žice i ograde ne dižu više samo političke opcije kao što je ona na čelu Mađarske, već otprije poznata po iznimno nazadnim stavovima, nego, iz oportunističko-politikantskih razloga čak i prividno umivene, „pristojne“ tehnokratske vlade kao što je ona na čelu Slovenije.

Godinama smo slušali propagandu da ulazimo u EU, zajednicu bez granica i onda, kada smo ušli, završavamo sa žilet-žicom i prema onim zemljama s kojima smo donedavno bili u istoj državi, s kojima se razumijemo na svojem jeziku i s kojima smo oduvijek gajili dobrosusjedske odnose (još tamo od zajedničke hrvatsko-slovenske velike seljačke bune i prije), koji su sada narušeni žicom koja je podijelila susjede, prijatelje i imanja, a život uz živopisne rijeke u krajevima prekrasne prirode pretvorila u život uz bodljikavu žicu, kao u konc-logoru.

Žilet-žica na granici Hrvatske i Slovenije osim što podsjeća na neka tmurna vremena i što simbolizira mračnu budućnost, također u vrlo praktičnim razmjerima otežava život ljudima na granici s obiju strana i vrlo okrutno narušava prirodno stanište divljim životinjama.

Do sada je održano više prosvjeda protiv žilet-žice od strane stanovništva s obje strane granice. No svi ti mirni prosvjedi neće rezultirati uspjehom, jer slovenska politička elita ne odustaje od namjere da čitavu slovensko-hrvatsku granicu pokrije žicom, a hrvatska vlast na to odgovara samo mlakim prijekorima. Zato ne trebamo nikoga čekati, već sami krenuti uklanjati žicu s obje strane granice!

Dana 9.1.2016. u zajedničkoj akciji rezanja žice kod Trnovca blizu Čakovca bila je Radnička fronta iz Hrvatske uz pomoć aktivist(ic)a iz Slovenije.

Ovo je tek početak pravih akcija. Žica mora pasti!

Nadamo se da će naše akcije inspirirati što veći broj ljudi, jer svaki komad uklonjene žice stvara novu lančanu reakciju i uključuje nove ljude, a što nas je više žica će brže nestajati.

Uklanjanje bilo kojeg komada žice će olakšati život ljudima u pograničnim područjima i svakako će spasiti dio životinja koji bi inače mogao nastradati. Ali, osim uklanjanja same žice, akcija rezanja žice je i simbolička – ona govori i djelima pokazuje da nećemo sjediti skrštenih ruku dok se naša društva dijele i ograđuju kao u konc-logorima. Govori da se protivimo novim granicama među ljudima, da se protivimo ksenofobiji i netrpeljivosti, strahu i okrutnosti, da ne želimo mračnu budućnost u kakvu nas vode evropske političke elite.

Stoga – sada i uvijek – recimo NE ŽICI!