Podrška Radničke fronte radnicama Armanos Studija

Požeška "Industrija modne konfekcije Sloga" osnovana je 1945. godine i svojedobno je zapošljavala gotovo 700 (uglavnom) radnica. "Sloga" je bila jedna od perjanica gospodarstva požeškog kraja. Do devedesetih je većina "Sloginih" proizvoda odlazila u izvoz od zapadne Evrope do Pakistana.

Nakon pretvorbe, smanjuje se broj zaposlenih na 350, a poduzeće zbog dugova 2010. godine odlazi u stečaj.

Prošle, 2015. godine, "Slogu" preuzima "Armanos Studio" d.o.o., tvrtka kćer švedskog koncerna "Armanos First Class Products AB", čiji je vlasnik Zagrepčanin Mario Armano, te nastavlja s proizvodnjom za domaće, švedsko i njemačko tržište - sada tek uz 150 zaposlenih. Tipična priča za neko hrvatsko poduzeće, može se reći, a ima i tipičan nastavak, kršenje radničkih prava.

Radnice primaju minimalac od 2400 kn, nerijetko sa zakašnjenjem, a kako možemo pročitati na požeškom portalu ( http://pozega.eu/molim-vas-podsjetite-naseg-vlasnika-da.../ ), radnice svaki dan rade 11 ili 12 sati, radi se skoro svake subote, a poslovođe provode teror nad radnicama, za što su dodatno plaćeni.
Zbog takvog pritiska je samo proteklih mjesec dana 30 radnica dalo otkaz.

Radnička fronta vas podržava da ustrajete (zadnja je informacija da je plaća za rujan danas isplaćena, ali za sljedeću se ne zna kada će biti), ovo je zajednička borba.

Ukoliko trebate pravni /sindikalni savjet, pomoć oko organizacijskih pitanja ili medija, javite se!

 

armanos2

armanos3

armanos4