Priopćenje pulskog RF-a povodom prosvjeda podrške kurikularnoj reformi

Radnička fronta Pula osjeća potrebu iskazati podršku izrazima narodnog nezadovoljstva u vidu niza prosvjeda podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi koji će se održati i u istarskim gradovima, budući u njima vidimo želju za otporom prema još jednom u nizu destruktivnih napada konzervativne ultradesnice na dostignute demokratske standarde. Nakon sustava podrške neprofitnim medijima, pa zatim i civilnom društvu, sada su nazadni politički marginalci svoju šapu stavili i na proces izrade prijedloga kurikularne reforme, čime su svoju političku dogmu postavili kao zapreku predanom, marljivom i sustavnom radu 340 profesorica i profesora, nastavnica i nastavnika, odgajateljica i odgajatelja, i ostalih radnica i radnika u sustavu odgoja i obrazovanja, izabranih na javnom natječaju.

Iako prosvjede podržavamo, samim prijedlogom kurikularne reforme Radnička fronta nije i ne može biti u potpunosti zadovoljna, baš kao uostalom niti samo civilno društvo koje također ustaje u njegovu obranu. Pored niza pozitivnih iskoraka u poticanju kritičkog mišljenja, pronalaženju i korištenju sekundarnih izvora, svijesti i znanja o održivom razvoju i medijskoj pismenosti,itd., RF kao organizacija okupljena oko obrane prava i dostojanstva radničke većine posebno problematičnima nalazi dijelove kurikuluma koji u obrazovni sustav uvode promicanje "poduzetništva". U njima vidimo, svjestan ili nesvjestan, pokušaj "naturalizacije" društveno duboko nepravednih i ekološki neodrživih kapitalističkih društvenih odnosa, tim više što se kurikulum prezentira kao "neideološki".

Pritom sama "ideologičnost" kurikuluma i nije problem, jer moramo biti svjesni da on i tako ne može biti "neideologičan", nego će uvijek odražavati barem dominantnu ideologiju iliti prevladavajući "zdrav razum". A da je upravo kapitalistička ideologija trenutno prevladavajuća, osim navedenih elemenata kurikuluma, ukazuje i činjenica da je prosvjedu kao "nepolitički" subjekt podršku dala i Hrvatska udruga poslodavaca, koja je, za razliku od većine naših sindikata trenutno, oličenje organiziranog promicanja jasnog klasnog interesa vlasnika kapitala, odnosno neoliberalne ideologije.

Ne može postojati "kurikulum bez ideologije", kao što ne postoji niti čovjek bez ideologije. Stoga nisu "sve ideologije loše", nego različite ideologije odražavaju različite društvene interese, a postoje i ideologije koje su na određenom civilizacijskom stupnju jednog društva jednostavno neprihvatljive, poput fašizma i vjerskog fundamentalizma.

No bez obzira na neslaganja sa elementima samog kurikuluma, Radnička fronta čvrsto stoji zajedno s građankama i građanima revoltiranima drskim i bezobraznim dokidanjem demokracije i sekularizma u našem društvu. Također, imajući u vidu ovaj posljednji potez političara koji je tek prelio prepunu čašu, a još više i 25-godišnji kontinuitet protunarodne politike koje su u osnovi provodile "obje" političke stranke, možemo u potpunosti razumjeti gađenje i zazor od "politike" i "političkih stranaka" kojeg izražavaju razočarane, ali bijesne građanke i građani.

No želimo upozoriti kako širenjem gađenja od političara i određenih stranaka na ideju političkog organiziranja uopće, dolazimo u opasnost da upadnemo u zamku političke nemoći. Oni će se kad-tad vratiti u Sabor, gdje nema predstavnika većine stanovnika kojima se politika gadi, i tamo nastaviti s donošenjem svojih (i HUP-ovih) "reformi", zakona, strategija, i rasprodajom našeg društvenog bogatstva.

Ako želimo trajne i suštinske promjene, "nepolitička" većina ne smije odustati od politike, ona je mora preuzeti! Želi li promjene, "nepolitička" većina se ne smije dodatno "depolitizirati", ne smije odustati od političkog organiziranja, ona se mora politički organizirati. Umjesto da nam se "stranke gade", stvorimo stranku koja nam se neće gaditi! "Sve su stranke iste?" Budimo kreativni i napravimo drugačiju. Ali ne smijemo više niti trenutka prepustiti "politiku", odnosno donošenje odluka o svojoj sudbini i sudbini generacija, onima - koji nam se gade.

Zato - i samo zato - smo mi u Radničkoj fronti. Radnice, roditelji, nastavnici, studentice, dugogodišnji aktivisti civilnog društva, pokušavamo napraviti drugačiju, (direktno)demokratsku, nehijerarhijsku, ravnopravnu političku organizaciju koja će zastupati istinske interese naroda. Možete nam se pridružiti, ali i ne morate - samo sami ne odustajte od političkog organiziranja, počnite već danas nakon završetka službenog dijela prosvjeda! Budite sigurni da je to jedino čega se "oni", odnosno političko-ekonomske elite, uistinu i stvarno s razlogom - boje!