Novosti iz Gradske skupštine

Novosti iz Gradske skupštine

Miljenka Ćurković (zastupnica RF-a)

Jučer se na dva Odbora u Gradskoj skupštini na kojima sam prisustvovala (Odbor za gospodarski razvoj i Odbor za kontrolu) raspravljalo o prvoj točki dnevnog reda glavne sjednice Skupštine, cjeniku paušalnog davanja na krevet u turističkom smještaju u Zagrebu te o usklađivanju tog cjenika s propisima na državnoj razini.

Naoko obična administrativna odluka, no otvorena je u raspravi Pandorina kutija nereda i dereguliranog tržišta smještajnim kapacitetima u turizmu u Zagrebu, na uštrb, najčešće, populacije studenata i mladih obitelji kojima podstanarstvo postaje nedostupno zbog ogromnih cijena raspoloživih stanova i soba.

Iako se radilo o određivanju cijena po zonama, od zone A (uži i širi centar grada, cijena paušala je 300 kuna po krevetu), do zone D (Sesvete i ostali rubni dijelovi grada, cijena paušala je 150 kuna po krevetu), što je, kako rekosmo, usklađivanje s državnim propisom,
pokazalo se da je u Zagrebu, čiji se čelnici vole hvaliti rastom turizma i bogatstvom turističke ponude, gradski uredi ne barataju s osnovnim podacima tko, po kojoj cijeni i u kojem obimu iznajmljuje smještaj, osim što vode evidenciju koliko su dozvola i kome izdali.

Budući da među iznajmljivačima, prema javno dostupnim podacima na Air b'n'b platformi za ponudu smještaja, većinu iznajmljivača čine rentijeri s više apartmana i soba, a tek manji dio predstavljaju ljudi koji iznajmljivanjem popunjavaju kućni budžet, u Zagrebu vlada kronična nestašica stanova i soba za dugoročniji najam, uz cijene koje se otimaju kontroli i rastu nebu pod oblake.

Traženo je od Gradskog ureda za gospodarstvo (koji ima cijeli odjel zaposlenih, koji bi se trebao time kvalitetno baviti) da izvuku podatke o tome tko i u kojem obimu iznajmljuje turistima sobe i apartmane, i da u dogovoru s Turističkom zajednicom i ostalima krenu u sređivanje tog nereda u kojem se jedni bogate, a primjerice, studenti koji nisu iz Zagreba, jer nema mjesta u domovima, ne mogu po iole prihvatljivoj cijeni naći niti praktički od spremišta za metle preuređeni sobičak u Zagrebu kod privatnih iznajmljivača.

To je ta briga za obrazovanje mladih u Zagrebu.

To je ta briga za mlade obitelji u Zagrebu, koje moraju iseljavati dok traje turistička sezona, recimo Advent ili što već, iz unajmljenog stana, jer je vlasniku tako financijski isplativije, a ne postoji nikakav zakon ni propis koji bi ih zaštitio, niti od Grada niti od države.

Daj udžbenike, kute i papuče, ali domovi se ne grade, sobe i stanovi radi turizma su nedostupni, glavno da imamo Advent.

Zašto se prihod od turizma, s kojim se gradonačelnik hvali, ne odražava na standard stanovnika (stalnih i privremenih) Zagreba?

Grad ne ulaže u gradnju studentskih domova, recimo, započeti i nedovršeni projekt sveučilišnog kampusa na prostoru bivše vojarne Borongaj u međuvremenu stoji, a niz postojećih objekata propada.

Zašto Grad nema subvencioniranih stanova za studentsku populaciju i iznajmljuje kako bi im se pomoglo da se obrazuju, da ne moraju prekarno raditi kako bi mogli i studirati i plaćati preskupi smještaj?

Glavna rasprava slijedi u četvrtak na sjednici Gradske skupštine.