Vlada dostojanstvo gazi na svakom koraku

Vlada dostojanstvo gazi na svakom koraku

Ministarstvo rada je na izmjene i dopune Zakona o radu na kojima je inicijativa Za radnički Zakon o radu radila mjesecima, odgovorilo da nismo napravili detaljnu analizu, da se trebamo savjetovati sa socijalnim partnerima, te "zainteresiranom javnošću".

- Krenimo od zadnjeg, pa mi smo ta "zainteresirana javnost", no očito je da je bitno da je ta javnost tiha i da pobožno prihvaća antiradničke politike Vlade, a ne da kvoca o radničkim pravima, zaštiti trudnica, zaštiti sindikalnih povjerenika, agencijskih radnika i tome slično.

- Drugo, Vlada se uistinu treba dogovarati sa socijalnim partnerima, ali parlament je mjesto gdje se donose zakoni. Čini se da Vlada misli da je ZOR privatna prčija u koju se nemaju šta miješati zastupnici u Saboru.

- I treće, Vlada kaže da mi nismo napravili "detaljnu analizu". Može ih sram biti. Sindikati uključeni u ovu inicijativu rade Vladin posao, analiziraju realne troškove života koje bi Vlada preko Državnog zavoda za statistiku i drugih institucija trebala imati zadaću raditi kako bismo znali koji je raskorak između postojeće minimalne plaće i plaće koja bi bila dovoljna za temeljne potrebe. Sindikati brane radnike, bore se za dostojanstvo radnika, Vlada to dostojanstvo gazi na svakom koraku.

I onda ministar Piletić (do jučer HDZ-ov dizač ruku u Saboru) ima obraza Inicijativi sindikata, udruga i progresivnih stranaka odgovoriti da nismo napravili detaljnu analizu. HDZ-ovom piliću mogu samo reći, sram te može biti.