Marić i ruski kapitalisti

Marić i ruski kapitalisti

EU je propisao stroge sankcije protiv ruskih oligarha, što je odgovor na rat u Ukrajini i pokušaj da se taj rat što prije završi. No da bi se takva mjera sprovela mora postojati stvarna volja Vlada pojedinih država da istraže u pojedinim tvrtkama komplicirane vlasničke strukture kako bi provjerili jesu li njihovi vlasnici na listi EU-a za sankcije. To je slučaj i s tvrtkom Jadranka d.d. za koju postoji sumnja da je riječ o prikrivenom vlasništvu, te da je tvrtka u rukama ruskih oligarha koji su na spomenutoj listi. Novinari i aktivisti otkrili su vezu ministra Zdravka Marića s Krešimirom Filipovićem, jednim od vlasnika te tvrtke iz Hrvatske koja sada upravo možda briše tragove pravog, ruskog, vlasništva nad tvrtkom Jadranka d.d.

U još jednoj epizodi - Marić na odmoru (sjetimo se njegovog boravka na luksuznoj jahti riječkog tajkuna Blaža Pavičića) - ministar je proveo produženi vikend u luksuznom apartmanu hotela Bellevue u vlasništvu tvrtke Jadranka d.d. - moguće na račun te tvrtke kojoj bi sada upravo njegovo ministarstvo trebao proučiti i istražiti prikriveno vlasništvo i tragove novca kojim se moguće upravo financira i drugi kapitalistički projekt - onaj agresije na Ukrajinu režima Vladimira Putina.

Ova situacija pokazuje samo jedan od načina na koji Vlada djeluje kao produžena ruka privatnih interesa pojedinih kapitalista, elita koje osiguravaju svoju povlaštenu poziciju. Kako da očekujemo da u ovoj, kao i u bilo kojoj drugoj prilici, ministri rade u korist radne većine, ako su oni samo ispostave interesnih skupina, a za vlastitu korist.

Ovime se pokazuje i karakter Plenkovićeve glasne retorike svrstavanja na stranu Ukrajine koja ima jedinu svrhu stvaranja novog izvanrednog stanja u kojemu se ne može postavljati pitanja o radničkim pravima, plaćama, rezanju socijalnih prava, urušavanju zdravstva i tome slično - svatko tko to čini proglašen je državnim neprijateljem. U prvom dijelu mandata je za to koristio epidemiju, u drugom dijelu će očito ekstenzivno koristiti - rat. “Sve je stalo ništa ne pitajte, veliki dečki rade.” to je poruka koju Plenković šalje.

No u biti kada se ta deklarativna podrška Ukrajini treba ispoljiti tako da se povuče potez u smjeru prisile Rusije da prestane s ratom - a sankcije jesu takav potez, za razliku od depešica, deklaracijica koje šalje Saboru ili vojnih parada koje organizira na zagrebačkom nebu, Plenković - naglo povlači ručnu. Ništa čudno obzirom na nedavno postavljenog ministra Ivana Paladina koji je ruskim tajkunima, pak držao svijeću pri uništavanju domaćih tvrtki, pljački tih tvrtki, a onda i prevari radnika i otimačini radničkih teško zarađenih plaća.