Zašto smo suzdržani oko pitanja Deklaracije o Ukrajini

Zašto smo suzdržani oko pitanja Deklaracije o Ukrajini

Podržavamo

  • Osudu ruske agresije na Ukrajinu i podršku Ukrajini. Naša glavna briga trebala bi biti stanovništvo Ukrajine, prekid vatre i zaštita civila od stradanja i smrti. Hrvatska mora biti spremna ponuditi humanitarnu pomoć.
  • Podržavamo pozivanje na zaustavljanje ruskih vojnih operacija u Ukrajini i povlačenje vojske Ruske Federacije i podržavamo sve napore u smjeru rješavanja sporova, koji isključuju nastavak i intenziviranje sukoba.

Osuđujemo

  • Militarizaciju - Ministar Banožić već je jučer od predsjednika Zorana Milanovića zatražio slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Radnička fronta se protivi potezima koji bi ugrozili sigurnost pripadnika hrvatske vojske i dodatno doprinijeli intenziviranju situacije u istočnoj Evropi.
  • Osuđujemo one koji sukobe u Ukrajini koriste kao izgovor za militarizaciju Hrvatske. I dalje ćemo se suprotstavljati naoružavanju i visokim izdvajanjima iz proračuna za vojnu opremu, a prema naputku NATO-a koji nas je upozorio da premalo trošimo za opremu a previše za osoblje, zbog čega smo u korona-godini podigli izdvajanja za obranu na preko 2% BDP-a. NATO je u Ukrajini i općenito dio problema, a ne rješenje. Najviše što Hrvatska može učiniti za sigurnost u Europi je težiti mirnom rješavanju nesuglasica.
  • Imperijalizam - Deklaracija o Ukrajini ne pridonosi smirivanju sukoba već amnestira američku i NATO politiku, poziva na to da Ukrajina uđe u NATO savez čime se koncentrira oružje na granicama s Rusijom iako je to suprotno dogovorima. U Deklaraciji se poziva na slobodni odabir “sigurnosnih aranžmana” i zagovaraju blokovske podjele (propala inicijativa Istočnog partnerstva)

Pozivamo na solidarnost sa svim političkim organizacijama i pokretima u Ukrajini, Rusiji i širom svijeta koji teže miru. Najviše što možemo učiniti da spriječimo buduće ratove je borba protiv militarizma kod kuće, imperijalizma širom svijeta, te da zajednički interesi radnog naroda stavimo ispred interesa političkih elita, kapitala i posebno njegove vojno-industrijske sile.