Ministar Aladrović tajno pregovara o prevari radnika

Ministar Aladrović tajno pregovara o prevari radnika

Aladrovićevo ministarstvo je u ožujku prošle godine pripremilo Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima epidemije bolesti COVID-19 na koji je srećom stigla oštra reakcija iz EU od Europske konfederacije sindikata (a Plenković reagira samo na ono što dolazi i Evrope), stoga se od tog Zakona odustalo. On je naime imao za cilj suspendirati dobar dio Zakona o radu, a na štetu radnika.

Vlada je nakon toga otvorila "konzultacije" s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i trima sindikalnim središnjicama. 21 mjesec od inicijalnog pokušaja promjene ZOR na štetu radnika - Vlada vodi praktički tajne pregovore o novom Zakonu o radu.

Nacrt prijedloga jednog od najvažnijih zakona koji će odrediti ne samo sudbinu zaposlenih već i sudbinu nezaposlenih i umirovljenika, "procurio" je u javnost. Kada se pročita taj prijedlog jasno je zašto su pregovori tajni - riječ je o izdaji društvene većine, onih koji žive ili nastoje živjeti od svojeg rada - a u čiju korist - zna se, onih koji žive od tuđeg rada na grbači slabo plaćenih u velikoj mjeri prekarnih radnika, studenata, umirovljenika (kojima se sada "omogućava" da rade do smrti). U tom se Zakonu i zaposlene na standardnim ugovorima o radu stavlja u poziciju prekarnih radnika, poslodavcima se omogućava da radnim vremenom radnika raspolažu kako im drago, da se sindikalne povjerenike još više marginalizira, da nema nadzora nad prekršajima radnog prava, da se radno vrijeme protegne u beskraj, a da se prekovremeni i drugi dodaci još slabije i neredovitije plaćaju.

Samo je jedan cilj novog Zakona - prisiliti sve radno sposobne na lošije uvjete rada, nižu cijenu rada, više slabo plaćenog rada.

Prisiljavanje ukupne radne snage da pristane na slabije uvjete rada - konačni je cilj HDZ-vih politika "utrke prema dnu", gdje se konkurentnost ne stječe ulaganjem u istraživanje i razvoj, poticanjem i razvijanjem industrija koje su u mogućnosti stvoriti višu dodanu vrijednost, koje imaju izvoznog potencijala - već se "konkurentnost" postiže nižom cijenom radne snage i to uglavnom u uslužnim djelatnostima koje nemaju mogućnosti pokretanja ukupnog razvoja i poboljšanja životnih uvjeta za sve.

Skoro dvije godine Vlada "štrika" taj prijedlog Zakona sa svojim "partnerima" kojima, među kojima je dobar dio onih koji imaju na umu samo vlastitu korist. Stoga sam pozvala ministra Aladrovića da nacrt prijedloga ZOR-a, kao i sadržaje pregovora učini dostupnima javnosti jer se oni tiču svakog radnika, umirovljenika, nezaposlenog u Hrvatskoj.

Stigao je (izvan zakonskog roka) odgovor od Aladrovića u kojem, ukratko, kaže da su navedeni pregovori u najvećoj mjeri bili "neformalne naravi". A da će formalni dio tek uslijediti prema zakonskim okvirima. Ti zakonski okviri, usput rečeno, omogućavaju klasični HDZ-ov blitzkrieg, donijet će se zakon u par tjedana, tako da će HDZ eventualne reakcije i prosvjede javnosti svesti na minimum.

Ministar u odgovoru priznaje da se već skoro 2 godine nalazi "neformalno" s predstavnicima poslodavaca i sindikata i dogovara detalje Zakona o kojem će ovisiti budućnost svih u RH.

Ne znam zašto nazivamo nešto korupcijom ili klijentelizmom? Pa to su samo "neformalni dogovori" "zainteresiranih dionika" koji imaju pozitivnog učinka na one koji u njima sudjeluju, dok ostale ostavljaju u još većoj bijedi i siromaštvu. Naivni smo ako mislimo da vladajući nisu tu samo da bi osigurali eliti njihove privilegije - to je Aladrović ovim odgovorom o neformalnim sastancima jasno i rekao. HDZ je tu za privatni interes, a taj se interes ne osigurava javnim djelovanjem već privatnim "konzultacijama":

No Radnička fronta i inicijativa Za radnički ZOR neće dozvoliti Aladroviću da jednim potezom izbriše i ovako oskudna preostala radnička prava ta da u tišini sprovede HDZ-ov plan "utrke prema dnu", a u korist privatnih vlasnika firmi koji žele i zakonski legalizirati eksploataciju slabo plaćene radne snage na način koji njima to odgovara, vremenu koje im odgovara i za bijedne naknade koje im odgovaraju.

Uskoro će Radnička Fronta predati izmjene postojećeg ZOR-a s prijedlozima koji idu u korist radnika.

Nakon što u Sabor Vlada uputi novi ZOR dat ćemo svoje primjedbe, te ćemo prenijeti primjedbe desetaka borbenih sindikata, kao i amandmane na Zakon.

No najvažnije - organizirat ćemo radnike i radnice da reagiraju na ovaj Zakon.

U tome pozivam sve da nam se pridruže, jer ostatak opozicije u Saboru, one koji bi se trebali boriti za radnička prava, ta prava zanimaju koliko i lanjski snijeg.

Radnici, radnice, umirovljenici, umirovljenice, nezaposleni - izborimo se za radnički ZOR!