Naočale za dijete kao luksuz

Naočale za dijete kao luksuz

Javila nam se jedna majka nakon našeg Tweeta o stotinjak kuna subvencije od HZZO-a za naočale za ljude koji zapravo ne vide.

Imam sina koji ima astigmatizam, alopeciju i oveću dioptriju na lijevom oku. Na doznaku možemo dobiti 100 kn za naočale a ostatak moramo financirati sami. Samo leće koštaju 480 kn bez okvira, ali sin je prerastao svoje stare naočale i okvir je već loš, pa bismo morali kupiti potpuno nove naočale. Naravno da to nismo u mogućnosti učiniti. Imamo primanja od 2400 kn zajamčenog minimalnog dohotka koji isplaćuje CZSS i dječji doplatak koji je mizeran. 6 nas je u kućanstvu i od ovih prihoda plaćamo sve svoje troškove. Puno ljudi misli kako država plaća sve troškove života onima na zajamčenom minimalnom dohotku, ali to nije istina.

Naočale koštaju minimalno 1400 kuna, što je nama nedostižan iznos. Tako to funkcionira u našoj državi. Vjerujem da mnoga djeca nemaju naočale koje su im potrebne jer su preskupe za naše mogućnosti a na doznaku dobijemo iznos s kojim ni leće ne možemo pokriti a kamoli cijele naočale.

Možda Andrija Hebrang ima ideju kako da ova majka, koja želi, a nema, plati naočale svome djetetu?