Pomognimo Draganu i udruzi AYS

Pomognimo Draganu i udruzi AYS

Dragan Umičević je u ožujku 2018. do policijske postaje dopratio obitelj Madine Hussiny kako bi zatražili azil. To je učinio zbog dobro poznate i protuzakonite prakse hrvatske policije – push-back ili prisilno vraćanje na teritorij Srbije ili BiH. U tom prisilnom vraćanju Madina je poginula u naletu vlaka a Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska grubo povrijedila pravo na život – da su vlasti mučile Madininu obitelj, uskratili im pravo na pravnu pomoć, spriječile istragu smrti Madine i sustavno uznemiravale aktiviste.

Suprotno Europskom sudu za ljudska prava, hrvatska policija je pokrenula istragu zbog „pomaganja u neovlaštenom ulasku u Hrvatsku“ te je sud aktivista kaznio sa 60 000 kuna. Vrhovni prekršajni sud je potvrdio ovu kaznu čime se evidentno radi o nečuvenom činu osvete i zastrašivanja kažnjavanjem svih onih koji se bore protiv okrutnih praksi push-bakca na granicama.

Dragan Umičević i udruga AYS ne smiju biti sami u ovoj borbi. Radnička fronta će pomoći donacijom, ali i nastaviti upozoravati na probleme izbjeglica i kršenja ljudskih prava. Pozivamo i sve oni koji nas prate i podržavaju da pomognu donacijom ako su u mogućnosti.

Podaci za uplatu su:
Are You Syrious,
IBAN HR6824020061100765183
(SWIFT/BIC: ESBCHR22),
Opis plaćanja: “za Dragana”.