Priča o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici

Priča o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici

Ovo je nedovršena Sveučilišna bolnica u Blatu. To je trebao biti vrhunski medicinski centar za cijeli sjever Hrvatske, a danas izgleda kao scena za snimanje distopijsko-apokaliptičnih znanstvenofantastičnih filmova.

Nalazi se preko puta Arena-centra, kapitalističkog hrama, i simbol je, ne kako se često govori, propalog socijalizma, nego upravo kapitalizma.

Njezina je gradnja počela na način koji je danas, u "demokraciji", nezamisliv. Naime, Zagrepčani su o gradnji bolnice direktnodemokratski glasali na referendumu 1982. i onda to još jednom podržali na referendumu 1987. Naime, u "crnom totalitarističkom mraku" ne samo da su se gradile bolnice, nego su ljudi i sami mogli odlučivati o tome žele li da se one grade.

Prisjetite se, Zagrepčani i drugi, kada ste nakon 1990. glasali o tako nečemu? Je li vas itko pitao želite li još bolnica? Jeste li imali prilike glasati o nečemu, a da to nije samo izbor jednog od korporativno-tajkunskih namještenika koji će vas pljačkati s nasmiješenim licima, dok se busaju u svoje hrvatstvo? Je li Bandić raspisao referendum kada su svi Zagrepčani ustali protiv pljačke na Cvjetnom trgu kada se gradio još jedan, Horvatinčićev, hram kapitalizma?

I na kraju, tko je zapravio upropastio Sveučilišnu bolnicu, koja bi nam danas tako dobro došla? Njezina gradnja je napuštena ne u realsocijalizmu, koji je bio kakav je bio ali je uza sve svoje mane ipak više gledao na čovjeka, nego upravo u kapitalizmu - 1992. godine. Zašto? Vrlo jednostavno - jer kapitalizam gleda samo na profit novostvorenih tajkuna-kapitalista, a bolnice mu ne trebaju.

Direktna demokracija na radnim mjestima (samoupravljanje) je ukinuta (a u "mraku" socijalizma je ona, unatoč svim manama, ipak postojala), a na referendumima nas više nitko ne pita želimo li bolnice. Sad uživamo u diktaturi kapitala koja se besramno naziva "demokracijom".