Implementacijom eura profitirale su jedino Njemačka i Nizozemska

Implementacijom eura profitirale su jedino Njemačka i Nizozemska

Boris Vujčić nedavno je u razgovoru za HRT bez navođenja izvora ustvrdio da je standard života porastao u svim zemljama koje su uvele euro.

Međutim, studija Centra za europske politike iz 2019. godine pokazuje da su od zemalja eurozone obuhvaćenih studijom, implementacijom eura profitirale jedino Njemačka i Nizozemska. Istraživanje temeljem podataka iz razdoblja od 1999. do 2017. godine utvrđuje razliku u očekivanom rastu BDP-a bez uvođenja eura i ostvarenog rasta BDP-a nakon uvođenja eura.

Najveće gubitke doživjele se dvije industrijske velesile: Francuska 3,6 bilijuna eura; Italija 4,5 bilijuna eura. Istovremeno, Njemačka je uvođenjem eura ostvarila dobitak od 1.9 bilijuna eura.Kao jedan od glavnih razloga za takve rezultate istraživači navode razlike u konkurentnosti na međunarodnom tržištu.

Prije uvođenja eura, države su devaluacijom valute mogle donekle ublažiti razlike u konkurentnosti. Uvođenjem eura nestao je taj mehanizam, a postojeće razlike su se perpetuirale i produbljivale. Bilo bi dobro da nam vladajući daju suvisle argumente zašto smatraju da možemo bez alata bez kojih nisu mogle zemlje poput Francuske i Italije. Visoka euriziranost našeg gospodarstva nije takav argument, već posljedica svjesnog djelovanja naših domaćih kolonijalnih namjesnika i politika po mjeri uvoznika i trgovaca.

Uvođenjem eura trajno bi se oduzeo jedan alat za provođenje progresivnijih i samostalnijih politika nekih budućih vlasti, a samim time i osigurao položaj elita i mrvice koje im se bacaju s europskih stolova. Cijela priča iza zajedništva političkog mainstreama po pitanju eura tako nije neka europska orijentacija, nego sužavanje prostora za eventualne buduće političke promjene.

www.dw.com/en/cep-study-germany-gains-most-from-euro-introduction