Čileanski komunisti - zdravstvena skrb i lijekovi kao ljudsko pravo

Čileanski komunisti - zdravstvena skrb i lijekovi kao ljudsko pravo

Premda je vijest dana izbor nove gradonačelnice glavnog čileanskog grada Santiaga, komunistice Iraci' Hassler, to nije jedina progresivna novost za čileansku ljevicu. Naime, dok u većini zemlje još uvijek vlada logika profita farmaceutske industrije, čileanski komunisti, predvođeni Danielom Jadueom i uz potporu Čileanskog Instituta za javno zdravstvo, pokrenuli su uspješan projekt "Društvenih ljekarni" kao odgovor na komercijalizaciju zdravstva. Ovo je možda malen, ali bitan pomak za društvo u kojem vladaju velike ekonomske i socijalne nejednakosti.

U nastavku donosimo izjavu gradonačelnika grada Recoleta, Daniela Jaduea.

PRVA NARODNA LJEKARNA

U Čileu, nažalost, zdravlje i lijekovi još su uvijek komercijalizirani / u sferi ostvarivanja profita. Farmaceutska industrija nas je godinama muljala visokim cijenama lijekova koje moramo plaćati iz mjeseca u mjesec. Kad smo osmišljavali stvaranje narodne ljekarne “Ricardo Silva Soto” učinili smo to jer je blagostanje svakog od vas naša odgovornost kao Općine. Ustvari, naša je narodna ljekarna utemeljena na Organskom općinskom Zakonu u kojem piše da je jedna od odgovornosti načelnika/gradonačelnika briga za zdravljem i okolišem općine.

Ovom inicijativom, koja je uvelike pozdravljena na nacionalnoj razini, i kojom se svaki recoletano (stanovnik Recolete) može ponositi, nastojimo djelomice vratiti pravo na zdravstvenu skrb.

Ovim putem pozivam vas da se upišete u narodnu ljekarnu, bez obzira na vaš društveni ili ekonomski status i da proširite glas o ovoj inicijativi vašim susjedima i prijateljima.

U Recoleti se brinemo za tebe, za tvoje zdravlje, za tvoje blagostanje. U Recoleti je moguće bolje živjeti iz dana u dan.

Daniel Jadue

Načelnik Općine Recoleta

 

U četvrtak 15. listopada otvorena je prva Narodna općinska ljekarna u Čileu. Riječ je o pionirskom i povijesnom projektu zvanom “Farmacia Popular Ricardo Silva Soto” koji računa na podršku Instituta za Javno zdravstvo (Instituto de Salud Pública - ISP), institucije koja je odobrila njegovo utemeljenje i rad.

Ova će inicijativa omogućiti stanovnicima općine da uštede do 70% uobičajenih mjesečnih troškova zbog nabave lijekova. U tom smislu će Općina, preko sustava subvencije, upotrijebiti dva načina nabave tih lijekova: u prvom slučaju nabavom iz stranih izvora i u drugom, kupovinom preko nacionalnih laboratorija, što će značiti da će lijekovi biti nabavljeni po proizvodnoj cijeni.

Ova općinska ljekarna najviše će pomoći u zdravstvenoj skrbi lokalnog stanovništva, prvenstveno stanovništvu treće dobi, ženama i djeci koji pate od kroničnih bolesti.

Autor teksta je gradonačelnik općine Recoleta, Daniel Jadue, jedan od čelnika čileanske komunističke partije (PCCh), budući kandidat na predsjedničkim izborima u Čileu na jesen 2021., te inicijator društvenih reformi na području zdravstva i kulture. 

Izvor: https://www.recoleta.cl/farmacia-popular/