Priča o Drvno-industrijskom poduzeću Ogulin

Priča o Drvno-industrijskom poduzeću Ogulin

Autor: Zlatko Nikolić

DIP MTK Ogulin, poduzeće za proizvodnju montažnih kuća nastalo je podjelom društvenog poduzeća DIP Ogulin na 12 poduzeća 01.04.1991. godine. Neka od tih poduzeća bila su DIP Josipdol, DIP Stolarija Ogulin, DIP Instalacije, DIP Commerce, DIP Pilana Gomirje, DIP Pilana Ogulin, DIP Pilana Drežnica, DIP Pilana Jasenak, DIP Pilana Brinje... Osim toga, postojale su zajedničke službe, restorani društvene prehrane, a odmor radnika organiziran je u vlastitom radničkom odmaralištu u Rovinju.

DIP (Drvno-industrijsko poduzeće) Ogulin bio je SOUR (Složena organizacija udruženog rada), dok je DIP MTK Ogulin bio jedan od 12 OOUR-a (Osnovna organizacija udruženog rada). DIP Ogulin kao SOUR imao je 1987. zaposlenih, u — pilanskoj proizvodnji 773 radnika u — finalnoj proizvodnji 944 radnika — ostalim djelatnostima i trgovini 354 radnika. Ukupno zaposlenih 2071 radnika.

DIP MTK bavio se izgradnjom montažnih kuća. Montažne kuće koje je ova tvrtka izgradila mogu se vidjeti na cesti između Ogulina i Plaškog, a projekti koje su montažno radili (za koje znam) su i dječiji vrtić i prostori SUBNOR-a primjerice u Plaškom (oboje zatvoreno i zapušteno od 1995.).

Neki dan je ministar Horvat rekao da je moguće da će se na području Banije graditi montažne kuće kao trajno rješenje. Bilo bi dobro da imamo DIP Ogulin i DIP MTK, već bi drugi dan nove kuće nicale. Kaže čovjek iz ovog bloga: "DIP je davno kihnul, a Ogulin još uvijek ima upalu pluća. I živi na aparatima. I svakim danom sve je stariji." I na kraju s dna izvješća: "Postupak pretvorbe društvenog poduzeća DIP TMK, Ogulin, nije obavljen u potpunosti u skladu s odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća."