Lekcije iz povijesti i sadašnjost - radnici, fašizacija, šatoraši i RF

Piše: Drago Markiša

Dva detalja iz povijesti vrlo relevantne u kontekstu trenutne fašizacije u Hrvatskoj i stalnog desničarskog "čuđenja" (bilo da je ono posljedica pretvaranja ili ignorancije) zašto se *Radnička* fronta bavi fašizmom:

1) Izrazito bitnu ulogu u stvaranju Hitlerove nacističke partije u Njemačkoj odigrali su, od pokušaja puča 1923. u Münchenu nadalje, njemački ratni veterani (iz Prvog svjetskog rata) i njihove brojne udruge. Sjetite se toga kad opet čujete HDZ-ove šatoraše kako viču "za dom spremni" (domaću varijanta Sieg heil-a). Jedan od prvih poteza Hitlera nakon dolaska na vlast je bilo potpuno rasturanje sindikata, radničkog pokreta i radničkih partija.

2) Među najranijim akcijama Mussolinijevih fašista ističu se 1920. slamanje generalnog štrajka u tvornici Alfa Romeo u Milanu i nešto kasnije uništavanje socijalističkog pokreta, pogotovo u dolini rijeke Po.

Iako se fašistoidi u počecima često pokušavaju maskirati kao prijatelji radnika (sjetimo se šatoraša koji su se prikrpavali protestima radnika Imunološkog zavoda ili INA-e), jasno je da šatoraši i HDZ-ove veteranske udruge nemaju apsolutno ništa protiv ovakve tajkunske Hrvatske sve dok joj je HDZ na čelu. Sve dok im penzije sjedaju svaki mjesec na račun i dok imaju koga mrziti kako bi dali smisao svojim bijednim životima, oni su zadovoljni.

S obzirom da instinktivno shvaćaju da je bilo kakva klasna politika, pa makar i u samim zamecima, nešto sasvim suprotno njihovim reakcionarnim težnjama, nije ni čudo da s toliko agresivnosti reagiraju npr. na Radničku frontu. A iz samog se toga onda i razumije zašto i RF ide tako oštro protiv fašistodinih tendencija u društvu, koliko god neki mislili da se Radnička fronta smije baviti samo pukim sindikalizmom. Zadaća je RF-a upravo da pokuša nadići puki sindikalizam i reformističko zadovoljavanje mrvicama u borbi za radnička prava.