Podravka: Radnicama mrvice, upravi masni bonusi

Podravka: Radnicama mrvice, upravi masni bonusi

Autor/ica: Radnička fronta

Radnička fronta je u četvrtak, 11.4., održala konferenciju za medije ispred zgrade Podravke u Koprivnici i prosvjed ispred dvorane Domoljub gdje je na svečanoj sjednici Županije prisustvovao Andrej Plenković. Plenkoviću smo vikali "Kako vas nije sram, isplaćujete visoke bonuse menadžerima dok radnicima dajete mrvice", a transparentima smo poručili "Radnicima mrvice, a njima bogatstvo" i "Franjo Tahi je bio bolji". Ispred Podravke nas je zaštitar pokušao otjerati s javnog nogostupa.

Radnici godinama u Podravci rade za plaće par eura više od minimalnih, a menadžerima i članovima Uprave se isplaćuju basnoslovni bonusi. Marina Dalić, predsjednica uprave, isplatit će si preko 170.000 bonusa, za što bi radnik morao raditi preko 16 godina. Dalić ima prosječnu plaću skoro 35.000 eura bruto dok radnice rade za oko 850 bruto, oko 670 eura neto. Znači Dalić si isplaćuje 40 puta veću plaću nego radnicama.

Za minimalnu plaću se ne može zadovoljiti niti 25 posto mjesečnih potreba. Članovi uprave rade za plaće preko 90.000 eura bruto. Jesu li oni toliko važniji od radnika? Što bi bila Podravka bez radnika? Novaca očito ima, prošle godine Podravka je prijavila 66 milijuna eura čiste dobiti.

Radnici se ozlijeđuju na radu, a radnica je dobila otkaz jer je pokušala uzeti 12 vrećica Vegete.

RF je najavio uvođenje poreza na najbogatije i vraćanje zakona o ispitivanju porijekla imovine. Taj će porez sigurno zahvatiti Martinu Dalić i njezinog muža.

Galerija fotografija