Izjava Radničke fronte povodom uhićenja aktivista na Valkanama

Izjava Radničke fronte povodom uhićenja aktivista na Valkanama

Autor/ica: Radnička fronta, LO Pula

Zgroženi smo postupanjem policije nad aktivistima i članovima Radničke fronte i članovima Inicijative Walter. Policija je jučer, 29. siječnja privela i zadržala preko noći 6 aktivista inicijative Walter, od kojih su dvoje članovi Radničke fronte – Karin Grgorović i Enis Čaušević. Inicijativa brani Valkane u Puli od listopada prošle godine, pokušavajući spriječiti da se tamo gradi protivno interesima stanovništva. Zahtjev za privremenu mjeru obustave radova je Inicijativa predala sudu i čeka se odluka. U listopadu smo i organizirali okrugli stol na ovu temu u Hrvatskom saboru, na kojemu su sudjelovali stručnjaci, zastupnici i aktivisti.

Jučer, u 7 ujutro aktivisti su došli na teren i zatekli radnike koji su dobili zadaću da odnesu i unište nezakonito posječen drvni materijal. Obavijestili su zaštitare da će preskočiti ogradu ukoliko radnici krenu vaditi panjeve ili dirati trupce. Zahtjev za privremenu mjeru obustave radova je Inicijativa predala sudu i čeka se odluka. No firma Gajana Kop je odlučila nasilno ukloniti panjeve.

Kada su radnici firme Gajana Kop krenuli prema panjevima, 6 aktivista je otvorilo ogradu i stalo pred bager na što je poslovođa kimnuo glavom svojem radniku da bi mu da do znanja da samo nastavi s poslom, bez obzira na ljude ispred sebe. Aktivisti i članovi RF-a su pozvali policiju radi opasnog izvođenja građevinskih radova i ugroze ljudskih života.

Nakon dolaska policije i uzimanja iskaza na terenu, četvero aktivista je otišlo u postaju radi uzimanja iskaza, da bi tamo dobili informaciju da su UHIĆENI navodno zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari!

Aktiviste i članove RF-a se tereti da su odvezali žice na ogradi i nanijeli štetu u vrijednosti od 50 eura! No jedini koji su ugrožavali zakon su firma Gajana Kop i policija koja im asistira.
Očito je da se aktivirao represivni aparat kako bi zastrašio aktiviste.

Naš član Enis Čaušević ima 67 godina i s ozbiljnim je zdravstvenim problemima (više srčanih infarkta, visoki šećer), te su mu potrebna previjanja u zdravstvenoj ustanovi zbog ugrađenog katetera na bubregu. Policija ga je tijekom jučerašnjeg dana zbog zdravstvenog stanja odlučila odvesti kući po lijekove, no i vratiti u pritvor (!)

Enis je inače legendarni bivši radnik Uljanika i prosvjednik koji je ispred Uljanika svakog dana od 5 ujutro držao transparent i branio svoje brodogradilište od zatvaranja.

Prema izjavama iz PU Istarske od 29. siječnja saznali smo da će u jutarjim satima aktivisti biti odvedeni u DORH gdje će se odlučiti hoće li se eventualna kaznena prijava podnositi u redovnom postupku ili će uhićeni biti prebačeni u pritvorsku jedinicu (!)

Smatramo da je postupanje policije nesrazmjerno djelu za koje se tereti aktiviste, da je riječ o nepotrebnoj represiji koja ima za cilj zastrašivanje aktivista, dovodeći u pitanje i zdravlje Enisa Čauševića. Optuženi za pronevjeru desetke tisuća eura (slučaj Jurica Lovrinčević) slobodno šeću ulicama, dok se aktivisti zbog navodno oštećivanja ograde od 50 eura drže u pritvoru cijelu noć!

Žele nas na sve moguće načine maknuti s Valkana, zastrašiti i spriječiti u obrani javnog dobra. No neće im to uspjeti!

Od  listopada branimo Valkane, u tome ćemo i dalje ustrajati, bez obzira na pritisak!

Radnička fronta, lokalna organizacija Pula