Izjava povodom eskalacije u Palestini

Izjava povodom eskalacije u Palestini

Autor/ica: Radnička fronta

U subotu, 7. listopada 2023. palestinski islamistički pokret Hamas izveo je jedan od najvećih napada na ciljeve u Izraelu u nekoliko posljednjih desetljeća probivši blokade u Pojasu Gaze. Ciljevi Hamasovih napada bili su određeni strateški objekti na izraelskoj strani, ali i rušenje žičane ograde koja palestinsko stanovništvo drži zatočeno na vrlo ograničenom prostoru i u nehumanim uvjetima.

Uslijedile su brojne reakcije zapadnih čelnika, koji su redom požurili osuditi "teroristički napad", izraziti nepokolebljivu solidarnost s Izraelom i promovirati njegovo pravo na samoobranu. Tako je učinio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Prije svega, potrebno je reći da Radnička fronta osuđuje svaku upotrebu oružja, osobito usmjerenu protiv civilnog stanovništva. Smatramo i da eskalacija sukoba između Palestine i Izraela neće donijeti rješenje sukoba koji traje još od 1967. godine, kada je Izrael vojno okupirao i kolonizirao palestinska područja. Od tada Izrael provodi sustavnu politiku nasilja i teroriziranja Palestinaca, izgradnje naselja na okupiranim područjima Zapadne Obale i uskraćivanja prava izbjeglicama da se vrate svojim domovima. Drugim riječima – Izrael prakticira apartheid, što je službeni naziv koji upotrebljavaju sve relevantne međunarodne organizacije za ljudska prava.

Kako upozoravaju i drugi - Gaza je uistinu najveći otvoreni zatvor na planetu, u kojem je smješteno više od dva milijuna Palestinaca, s ograničenim pristupom vodi i struji, te drugim osnovnim potrepštinama, ograničenim kretanjem i uskraćivanjem drugih osnovnih ljudskih prava i sloboda. Isto se odnosi i na ostatak palestinskog stanovništva unutar Izraela, što sve zajedno predstavlja grubo kršenje Ženevskih konvencija i UN-ovih rezolucija. Sve to, uz politiku ilegalnog otimanja teritorija, prisilnog iseljavanja Palestinaca i useljavanja židovskog stanovništva, državnu politiku Izraela prema Palestincima stavlja uz bok onome što smo veći dio prošlog stoljeća promatrali u Južnoj Africi – apartheidu.
Vladajuće politike na Zapadu znale su osuditi napade Palestine, ali ne i napade Izraela. Zadnjih godina tijekom granatiranja Gaze tek se oprezno pozivalo na prekid vatre i smirivanje situacije, no nikada nije bilo primjerene osude okrutnih postupka izraelskog režima, koji sustavno bombardira civilne objekte na području Gaze, čak i međunarodno zabranjenim agensima poput bijelog fosfora.

Međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo je protiv izraelskog režima nekoliko istraga o kršenjima međunarodnog prava, no ne može i podignuti optužnice jer je Izrael jedna od rijetkih država, uz SAD, koja nije potpisnica Rimskog statuta ICC-ja.

Radnička fronta stoji uz internacionalne stranke ljevice koje ukazuju na razmjere izraelske okupacije, aparthejda nad Palestincima u njihovoj domovini, na kršenja Ženevskih konvencija i rezolucija UN-a. Uvijek smo bili stava da se svaka okupacija mora osuditi i svaki zločin spriječiti. Zato i danas, kada palestinske milicije napadaju Izrael, osuđujemo upotrebu oružja usmjerenu protiv civilnog stanovništva. Ujedno upozoravamo da nijedan rat neće donijeti rješenje, već će samo produbiti sukob čiji će rezultat biti još više mrtvih i uništenje i Palestine i Izraela.