Nakon pročitanog pisma u Saboru, Mlinar prijeti radnicima i meni

Nakon pročitanog pisma u Saboru, Mlinar prijeti radnicima i meni

Autor/ica: Katarina Peović

Na adresu Radničke fronte stiglo je pismo odvjetničkog ureda Vego koji zastupa firmu Mlinar. Pismo ima jedinu svrhu zastrašiti i ušutkati i mene i Radničku frontu kako ne bismo više čitali pisma radnika u Saboru, jer ta pisma inkriminiraju tvrtku koja, očito, nema problema s navodima iz pisma, već samo s negativnom slikom u medijima i javnosti.

U pismu Mlinar ne odgovara niti na jednu od serije ozbiljnih optužbu koje su iznijeli radnici. Sada tek imamo potrebu, još jače i glasnije braniti radnike, jer je Mlinar ovim pismom samo produbio sumnju i potvrdio navode radnika. Mlinarovi odvjetnici inače od mene i Radničke fronte, bez ikakvih dokaza da smo rekli nešto što ne stoji, traže „ispravak netočne informacije”. Izgleda da je odvjetnički ured Vego zamijenio saborske zastupnice za javne medije, pa primjenjuje Zakon o medijima na govore u Saboru. U govorima u Saboru se ne objavljuju ispravci, to se čini u javnim medijima, gospodo odvjetnici.

No puno je dramatičnija stvar, od očitog diletantizma ovog odvjetničkog ureda, ta da su u pismu kojem su poslali preko odvjetnika napisali da su radnike izložili kolektivnom ispitivanju, što je daljnje kršenje radničkih prava i upravo negacija njihove tvrdnje da radnici mogu anonimno prijaviti kršenja radničkih prava. Ne samo da radnici ne mogu očekivati zaštitu firme već je očito da je javni govor u Saboru JEDINA zaštita koja im preostaje. Mlinar tvrdi da radnici mogu računati na anonimno prijavljivanje problema na poslu, ali u istom pismu detaljno opisuje kako su radnici izloženi zastrašivanju i ispitivanju nadređenih!!

Ovo je povod uistinu za novo obraćanje u Hrvatskom saboru, ali firmi Mlinar neće biti drago, s obzirom na to što mislim reći.

Nakon dopisa koji smo primili od ovog odvjetničkog ureda kontaktirali smo radnike i oni su potvrdili da su ih u firmi odmah počeli napadati nakon pročitanog pisma, da su bili izloženi kolektivnom ispitivanju i istrazi tko je poslao pismo, kao i s prijetnjama nadređenih i uvjeravanjima da će oni saznati tko je poslao pismo. Radnici kažu da su svjesni kako iz tvrtke žele zataškati sve njihove zahtjeve i molbe štiteći šefove.

Radnici su potvrdili da su izloženi napadima, prijetnjama, a nadređeni im govore i da će me prijaviti zbog pročitanog pisma (no u pismu odvjetničkog ureda nema riječi o bilo kakvoj prijavi). Radnicima tumače da će me prijaviti zbog GDPR-a (Zakona o zaštiti osobnih podataka) jer sam spomenula njihovog nadređenog imenom i prezimenom. No radnici mi potvrđuju da je firma bez problema dala njihove osobne podatke bez njihovog pristanka svojim poslovnim partnerima, ali i za privatnu teretanu. Podaci se daju bez radničkog potpisa i privole ali je sada problem da je javno spomenut jedan od šefova. I umjesto da istraže je li to točno, oni prijete i meni i radnicima.

Ono što je sasvim jasno iz pisma koje je odvjetnički ured poslao meni i RF-u, ali i iz svjedočanstva radnika, da uprava Mlinara uopće nije imala potrebe istražiti navode iz pisma koje sam pročitala u Saboru, a oni su uključivali:

  • neplaćanje prekovremenih još od 2012. godine (!),
  • nevođenje tjednog rasporeda rada,
  • neisplatu dodatka na otežane uvjete rada,
  • mobing nad radnicima,
  • opasne i nezdrave uvjete rada,
  • rad s neispravnom opremom,
  • nezakonito postupanje sa slobodnim danima, kao i druga kršenja radničkih prava!!

Radnici su sada pak napomenuli da im je žao što se u pročitanom pismu u Saboru nije spomenulo i sektor proizvodnje, jer, prema njihovom svjedočanstvu tamo ima još više radnika i još više problema istog karaktera kao što su bili problemi navedeni u pročitanom pismu u kojemu se isticala praonica gajbi u koju šefovi radnike šalju po kazni.

RF neće stati na pročitanom pismu. Poslali smo prijavu Državnom inspektoratu, čiji odgovor još uvijek nismo dobili. Stoga ćemo sada poslati požurnicu Inspektoratu. Tražimo da se istraži kako se vode sati, noćni, prekovremeni itd. i da inspektori porazgovaraju s radnicima Mlinara da im oni ukažu probleme, a ne njihovi šefovi koji očito nemaju problema raditi u tvrtki koja evidentno krši radnička prava.

Navodno su slični prekršaji nađeni i u Pan Peku. Nadamo se da će i u Mlinaru inspektorat odraditi svoj posao, no svakako ćemo inzistirati da to naprave i pratiti na koji način je to napravljeno.

U Saboru, fiškali Mlinara, očekujte još jedno obraćanje, čim krene nova sjednica, a odvjetničkom uredu recite da prouči temeljne Zakone prije nego krene s prijetnjama.

Također, pozivamo radnike da se sindikalno organiziraju u sindikat koji će ih uistinu štititi, a to nije PPDIV jer, ako je vjerovati odvjetničkom uredu, sindikalni povjerenik se navodno „ogradio” od sadržaja pisma pročitanog u Saboru. No teško se nešto može očekivati od sindikata koji godinama u raznim tvrtkama sudjeluje u potkradanju radnika i držanju plaća ispod svake razine, kao što je to slučaj u Podravci, tvrtki s milijunskom godišnjom dobiti u kojoj radnici rade za plaću malo višu od minimalca, ili u Krašu gdje su radnici pokradeni na dionicama, a PPDIV-ova sindikalka zaradila na dionicama trgujući povlaštenim informacijama.

Također, pozivamo radnike da nam nastave slati pisma koje ćemo čitati u Saboru.

Pozivamo i druge radnike da se ne boje, da se organiziraju i da nam se jave za pomoć.

Radnička fronta i ja sigurno nećemo ni trenutka zastati zbog pisama odvjetničkih ureda čija je jedina svrha da nas ušutkaju, a u kojima Mlinar ima potrebe navoditi floskule poput one da su oni „respektabilno društvo u europskim okvirima”, „u koraku s trendovima”, u kojemu pišu da su ispitivali radnike koji su bili „zgroženi”, a nisu imali potrebe istražiti navode o kršenju radničkih prava.

Kaže Mlinar da sam narušila "ugled društva", no ugled društva je narušen upravo ovakvim odvjetničkim sastavcima koji pokazuju da su apsolutno u pravu radnici koji se žale, dok firma Mlinar nema baš nikakvog „ugleda” dok kolektivno ispituje i prijeti radnicima!