Što kažu radnici za neradne nedjelje u trgovinama?

Što kažu radnici za neradne nedjelje u trgovinama?

Razgovarali smo s radnicima i sindikalistima o pitanju neradne nedjelje evo što su nam rekli.

U malim dućanima radnici najčešće nisu sindikalno organizirani niti imaju kolektivni ugovor. Rad je organiziran putem pravilnika koji je jednostrani akt vlasnika/"poslodavca" koji radnik samo može primiti na znanje, o njemu nema pregovora. Radnice u tim dućanima nerijetko rade bez dana odmora, sve dane u tjednu, jer radne snage manjka. Vlasnici im najčešće kao kompenzaciju za radne nedjelje daju slobodne dane koje ne mogu uopće iskoristit jer nema tko da ih zamijeni.

Što se tiče velikih trgovačkih centara, mnogi centri nemaju sindikate niti kolektivni ugovor (Plodine), a neki organiziraju rad u takvom tempu da možemo govoriti o obliku zlostavljanja. (Menadžment vremena je posebno rigidan u Lidlu gdje postoje tri smjene, raspakiranje robe se radi u trećoj smjeni, a u nekim su dućanima od blagajnica tražili i da nose pelene, nadzor rada je takav da je u svakom trenutku radnica nadzirana i njezinim se vremenom i radom neprestano menadžerira). U onim velikim trgovačkim lancima u kojima ima sindikata i kolektivnog ugovora (Konzum) rad nedjeljom se plaća 85%, no često se to mijenja za slobodan dan i uobičajeno plaćanje, a često se radi i bez dodatne kompenzacije, uz raspored o kojem radnica ne može raspravljati već joj je zadan. Znači umjesto u srijedu radnica radi u nedjelju, nitko ju ne pita želi li to.

Čuli smo i da su za vrijeme karantene, kada je u velikim trgovinama radno vrijeme bilo skraćeno do 17h, radnice radile do 19h (u Plodinama) na slaganju robe.

Rad nedjeljom nikad neće nestati, postoje objektivne potrebe za radnom nekih službi pa i dućana (za vrijeme turističke sezone, dežurni dućani po gradovima) no radnici traže da se, ukoliko je rad trgovine nužan nedjeljom, za tu radnu nedjelju dobije i poštenu kompenzaciju – duplu satnicu.

Sindikalisti su nam pak poručili da je ono što smatraju da bi bilo nužna zaštita radnika u svim poduzećima, ne samo u trgovini – obavezno učlanjenje u sindikat u trenutku zapošljavanja. Također su upozorili na to da bi radničke plaće trebale biti oporezovane po poreznim razredima – 24% poreza radniku i direktoru nije u redu. U situaciji u kojoj predstavnici HUP-a traže suspenziju Zakona o radu i mogućnost da poslodavci jednostrano smanje plaće, sindikalno organiziranje je nužno za zaštitu radnika.