Evo zašto su libertarijanci pretežito muškarci

Evo zašto su libertarijanci pretežito muškarci

Jeet Heer, novinar iz Kanade, okušao se u odgovaranju na jedno goruće pitanje današnjice: „Zašto su libertarijanci pretežito muškarci?“. Iako je ponudio neke zbilja realne odgovore, mislim da je propustio onaj najrealniji. Možda zato što taj odgovor nije previše laskav libertarijancima.

Odgovor je ukratko sljedeći: Zato što je okorjeli libertarijanizam maštarija. To je maštarija u kojoj najmoćniji i najsnalažljiviji muškarci završe na vrhu. Muškarci često vole misliti kako su upravo oni ti koji su na vrhu, jači, pametniji i snalažljiviji od ostalih. Uvjereni su da ih koče razni zakoni modernog društva, zakoni koji su oblikovani da štite slabije; u libertarijanskom društvu, njihov talenat bio bi očit te bi se brzo uspeli na pozicije moći i velikog utjecaja.

Naravno, većina ih je u krivu. U istinskom libertarijanskom društvu, gotovo svi oni bili bi zdrobljeni poput mrava, upravo od strane istih ljudi koji ih drobe i sad. No, unatoč tome, oni nastavljaju maštati. S druge strane, vrlo malo žena dijeli tu maštariju. Ne znam zašto, ne kanim se igrati sociologa amatera i nagađati. Možda je stvar vrlo jednostavna: iz povijesti znamo da su, u više libertarijanski nastrojenoj prošlosti, žene bile potlačene i gotovo potpuno podređene muškarcima. Zašto bi im se to činilo kao privlačna maštarija?

Bilo kako bilo, ovo je vrlo pojednostavljeno i očito ne laska libertarijancima – dio njih će se sigurno uvrijediti na moju opasku. Žao mi je. Slobodno izrazite svoja mišljenja i nagađanja o tome zašto libertarijanizam nije toliko zastupljen među ženama koliko među muškarcima.