Što se konkretno može napraviti da spasimo brodogradnju?

Što se konkretno može napraviti da spasimo brodogradnju?
  1. Hrvatska banka za obnovu i razvoj bi se trebala stvarno početi baviti obnovom i razvojem i financirati obnovu i razvoj brodogradnje i nastavak proizvodnje.
  2. Potrebno je poslovati potpuno otvoreno i transparentno uz konstantnu radničku kontrolu. Upravljanje bi trebali preuzeti inženjeri i radnici brodogradilišta koji se već desetljećima bave brodogradnjom i koji su motivirani da se proizvodnja održi i razvija.

  3. Trebalo bi se ulagati u infrastrukturu, popratnu logistiku te javne tvrtke vezane uz brodograđevnu industriju koje bi postepeno sačinjavale privredni klaster. Brodogradnja je industrija koja razvija druge industrije i može imati visok multiplikativni učinak na ukupnu zaposlenost i dohodak. Domaći proizvođači čije bi komponente bile ugrađene u brod trebali bi biti posebno poticani kroz mjere industrijske politike.

  4. Brodogradnju bi trebalo povezati sa znanošću i razvojem brodograđevnog inženjerstva i ostalog visokosofisticiranog tehnološkog znanja. Kao što je to još uvijek slučaj s međunarodnim časopisom 'Brodogradnja' koji je odavno prepoznat i priznat u svjetskim razmjerima zbog kvalitete znanstvene produkcije.