O ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću i ustaškom Hrvatskom oslobodilačkom pokretu

O ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću i ustaškom Hrvatskom oslobodilačkom pokretu

Nije trebalo dugo vremena od kada je Zlatko Hasanbegović proglašen novim ministrom kulture koalicijske Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a, do kada su mediji iskopali podatak da je Hasanbegović bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Izvor te informacije je bila web stranica HČSP-a, na kojoj su napisali da je dr.sc. Zlatko Hasanbegović 1996. godine prešao iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u HČSP i preuzeo vodstvo Mladeži stranke.

hčsp

No što je to Hrvatski oslobodilački pokret? To je, ukratko rečeno, pokret kojeg su 1956. godine u Buenos Airesu osnovali, između ostalih, Ante Pavelić (bivši Poglavnik ustaške Nezavisne Države Hrvatske), Džafer Kulenović (potpredsjednik Vlade NDH), Vjekoslav Vrančić (šef protokola ministarstva vanjskih poslova NDH), Andrija Ilić (tajnik Vjekoslava 'Maksa' Luburića, časnika NDH i zapovjednika koncentracijskog logora Jasenovac) i Ivica Frković (ministar šuma i ruda NDH).

HOP je izravni nasljednik ustaškog pokreta koji je za cilj imao polučenje potpune slobode hrvatskog naroda i ponovna uspostava NDH na cijelom njegovom povijesnom i etničkom području između Mure, Drave, Dunava, Drine i Jadranskog mora“. Bio je izrazito popularan među hrvatskom emigracijom no također i izrazito neuspješan u ostvarivanju svojih ciljeva.

Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, HOP je osnovao svoj domovinski ogranak sa sjedištem u Zagrebu i djeluje kao parlamentarna stranka. Predsjednik HOP-a od 1981. godine, pa i u trenutku kada je Hasanbegović bio njen član, bio je Srećko Pšeničnik, bivši tajnik ministra priposlanstvu NDH u Rimu. Žena mu je bila Mirjana Pavelić, kćer Ante Pavelića.

Radnička fronta smatra da je apsolutno neprihvatljivo da ministar kulture bude osoba koja je bila član blatantno pro-ustaške organizacije i političke stranke, osnovanu i vođenu od strane bivšeg vodstva i elite kriminalne i sramotne Nezavisne Države Hrvatske. Problematičnost cijelog pitanja pojačana je činjenicom da je ministar Hasanbegović već imao izjave gdje ustanovljuje da je antifašizam „floskula“, iako u Ustavu RH izričito piše da su jedne od izvorišnih osnova Republike Hrvatske „odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske iz 1943. godine“.