Vukovaru ne treba samilost

Vukovaru ne treba samilost

Izjava Katarine Peović predsjedničke kandidatkinje RF-a i SRP-a, povodom posjeta Vukovaru 

Vukovar, 12. studenog 2019. - „Ova regija nekada je bila među bogatijima u Hrvatskoj, a danas prednjači samo po stopi nezaposlenosti i iseljavanja“, poručila je dr.sc. Katarina Peović, predsjednička kandidatkinja stranaka ljevice Radničke fronte i SRP-a, dodavši kako samo održavanjem i obnavljanjem industrije i potpunim zaokretom ekonomske politike možemo postići istinske promjene koje će ljudima u Vukovaru omogućiti da ovdje ostanu i da žive kao ljudi.

Trenutna vlast nema prava rješenja niti ih ima namjeru pronaći. Kako bi opravdala svoje postojanje i mobilizirala ljude oko svoje opcije, kao rješenje nudi nacionalizam. Ovdje sam da kažem da se nacionalizam ne jede. On služi kako bi ljudima pažnju s ekonomskih i socijalnih problema skrenuo na nekoga tko proživljava upravo iste probleme kao i oni, ocjenjuje Peović.

Vukovaru ne treba samilost, pojašnjava, ovom gradu, Slavoniji i Baranji kroz koje smo ovih dana prošli, kao i čitavoj Hrvatskoj treba korjenita promjena, nova radna mjesta i obnova normalnog života po pitanjima zaposlenja i socijalnim pitanjima. Nacionalizam u Vukovaru koristi samo ekonomskim elitama za prikrivanje njihovih pravih motiva – osiguravanje privilegija. Mladi se danas u Vukovaru ne mogu nadati radnom mjestu poslije školovanja, a svaki šesti stanovnik Vukovara je iselio.

Kao jednog od glavnog protagonista devastirajuće ekonomske politike maskirane pozivanjem na domoljublje označila je vukovarskog gradonačelnika, Ivana Penavu. On može isplatiti predsjedniku uprave FINA-e za volontiranje 630 tisuća kuna ako dan kasnije diže uzbunu na velikosrpsku agresiju. Njegovo histeriziranje oko ćirilice je teatar kojim treba prikriti prave probleme i interese koje on štiti. Za njega nije problem da radi što hoće sve dok ima ćirilicu ili djecu za okriviti kako se ne bi pričalo o stvarima koje su ključne, istaknula je Peović.