Katarina Peović: Zakašnjelo privođenje osumnjičenih za silovanje u Zadru rezultat je pritiska javnosti

Katarina Peović: Zakašnjelo privođenje osumnjičenih za silovanje u Zadru rezultat je pritiska javnosti

Rijeka, 18. listopada 2019.

„Tek je zahvaljujući pritisku javnosti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo pritvor za petoricu osumnjičenih za silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje, te fizičko i psihičko zlostavljanje maloljetne djevojčice“ , poručila je dr.sc. Katarina Peović , predsjednička kandidatkinja stranke ljevice Radničke fronte , dodavši kako pozdravlja tu odluku, ali žali što je riječ o posljedici pritiska, a ne savjesnom radu sudske vlasti, koja bi trebala biti nezavisna.

Svojom šutnjom o nasilju prema ženama, koja je trajala njezin gotovo cijeli mandat, prešutno ga odobrava i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, ocjenjuje Peović.

Tri su dana, pojašnjava, trebala Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Zadru da donese odluku nakon žalbe Državnog odvjetništva RH , tijekom kojih djevojčica žrtva višestrukog seksualnog nasilja nije uživala nikakvu zaštitu države, dok je sudac Županijskog suda u Zadru Ivica Marković , koji je osumnjičene pustio na slobodu, dobio policijsku zaštitu zbog prijetnji bijesnih građana.

„U hrvatsko zakonodavstvo nužno je ugraditi daleko strože kazne za sve oblike nasilja nad ženama i uložiti puno više truda i novca u rad na prevenciji nasilja. Upravo su takva rješenja utkana u feminističke politike Radničke fronte, usmjerene na punu emancipaciju žena u Hrvatskoj“, rekla je Peović.

Slučajevi silovanja, seksualnog nasilja i nasilja prema ženama su brojni, no u hrvatskom su društvu zaboravljeni jednakom brzinom kojom se i pojavljuju, poručuju iz Radničke fronte, navodeći primjer još jednog nasilnika u Zadru, tzv. Daruvarca.

Tu su i ne tako davni slučajevi Damira Škare - poznatog HDZ-ovca optuženog za silovanje, te slučaja HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića kojeg je supruga optužila da ju je tukao i ponižavao, dodatan su dokaz da patrijarhalni, kapitalistički, izrabljivački društveni odnosi i ekonomsko nasilje koje već trideset godina proizvodi i oblikuje HDZ dovode do svoje logične posljedice, fizičkog nasilja prema najslabijima u društvu, ženama i djeci.

Na kraju, pozvala je sve u Hrvatskoj da se ovih dana pridruže prosvjedima pod nazivom „Pravda za djevojčice“, koji se održavaju u većim gradovima.