Za osudu Turske invazije!

Za osudu Turske invazije!

Europsko vijeće objavilo je priopćenje za tisak u kojem se poziva Tursku da “prekine svoju unilateralnu vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i povuče svoje snage” i “osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno potkopava stabilnost i sigurnost cijele regije, što rezultira dodatnom patnjom civila i raseljavanjem te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći”.

Jedna od dvije države koje trenutno blokiraju zajedničku EU izjavu kojom se osuđuje turska ofenziva, prigovarajući riječi ‘osuda’ je Hrvatska.

Radnička fronta oštro osuđuje ovaj postupak!

Napadi turske vojske pod kojima se našla sjeverna Sirija plodno su tlo za lansiranje ovog već dugogodišnjim ratom izmučenog područja u ponovnu humanitarnu krizu. Ugroženi su životi mnogobrojnih civila, a broj izbjeglih iz najpogođenijih područja već se broji u stotinama tisuća. Zar to ne zaslužuje svaku osudu!?

Umjesto biranja borbe za ljudska prava, Hrvatska izgleda još jednom u svojoj povijesti bira stranu okupatora. Stanovništvu sjeverne Sirije potrebna je zaštita od reakcionarnih fašistoidnih sila koje iznova haraju područjem sijući razaranje i prijeteći novim genocidom.

Stoga, osuda turske invazije mora biti ono što se očekuje od svih onih koji tvrde da im je stalo do ljudskih prava, demokracije i slobode. U ovom trenutku, ‘neutralnost’ je nemoguća.