Biografija Katarine Peović

Biografija Katarine Peović

Izv. prof. dr. sc. Katarina Peović istaknuta je javna intelektualka i dugogodišnja politička aktivistica i teoretičarka.

Rođena je u Zagrebu 1974. godine. Komparativnu književnost i kroatistiku je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1993-1999.) Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala u polju kulturalnih studija. Od 2004. do 2005. bila je asistentica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Od 2005. godine zaposlena je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskoga fakulteta u Rijeci (2005. asistentica, 2012. docentica) gdje predaje kolegije iz područja kulturalne teorije. Uređivala je književno-teorijski časopis Libra Libera (1999-2018.), te emisiju Elektrosfera Trećeg programa Hrvatskog radija (2008-2009.). Autorica je triju knjiga Mediji i kultura (2012.), Marx u digitalnom dobu (2016.), Sve što je čvrsto pretvara se u dim... (2021.), a uredila je i zbornik tekstova Privremene autonomne zone (2003.). Pisala je za Zarez i H-Alter.

Od ožujka 2017. godine članica je Radničke fronte. Obnašala je funkciju rotacijske zastupnice Radničke fronte u Skupštini grada Zagreba (od siječnja do rujna 2018). 7. svibnja 2018. godine na njezinu je inicijativu u Gradskoj skupštini izglasan prijedlog Radničke fronte (pa time i Lijevog bloka) da Grad radnicima tvrtki Kamensko i Dioki pomogne tako da će otkupiti dio radničkih potraživanja u onom iznosu u kojem su te tvrtke u stečaju Gradu platile komunalnu naknadu. Naknadno je gradonačelnik Milan Bandić strogo usprotivljen otkupu radničkih potraživanja, sazvao izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom – odbacivanje već izglasanog prijedloga. U tome su mu pomogli vijećnici Neovisnih za Hrvatsku koji su u prvom glasanju prijedlog podržali.

Katarina Peović sudjelovala je kao kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a na predsjedničkim izborima 2019. godine na kojima je osvojila 21.387 glas ili 1,12%. Od 2020. zastupnica je u Hrvatskom saboru.

U saboru, uvijek među prvih 5 najaktivnijih zastupnika, pored niza inicijativa i amandmana uspjela je amandmanom spriječiti da se u Zakon o minimalnoj plaći uvedu nove iznimke od pravila, te omogućiti da se radnicima u radno-intenzivnim industrijama u pojedinim mjesecima ne isplaćuju plaće manje od minimalne. Pokrenula je inicijativu da se radnicima za praznike koji padaju na nedjelju omogući dodatni neradni dan. Ustrajava u tome da se medicinskim sestrama i liječnicima na korona odjelima omogući beneficirani radni staž. Prihvaćen joj je amandman na proračun 2021. godine za više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji. Ispred RF-a je predala Prijedlog zakona o porezu na digitalne usluge kojim bi se osiguralo oko 150 milijuna kuna u proračunu od oporezovanja digitalnih divova (Google, Apple, Facebook...). Usudila se kritizirati nasljeđe tuđmanizma, zbog čega je bila verbalno napadnuta i izložena nizu kritika. Odbor za ratne veterane na njezinu je inicijativu prestao ustaše nazivati "hrvatskom vojskom”.

 

Fotografija: Bojan Mrđenović