Javno priopćenje Radničke fronte povodom prisutnosti brodova američke ratne mornarice u Splitu

Povodom posjeta nosača aviona Harry S. Truman američke ratne mornarice splitskoj luci, ambasadorica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je da je Hrvatska potvrdila svoju pripadnost zapadnim vrijednostima i dala doprinos u mirovnim misijama NATO-a. Dozvolite da se zapitamo kakvim je to vrijednostima Hrvatska dala svoj obol i u kakvim je to „mirovnim misijama“ sudjelovala?

Hrvatska je unutar NATO-a sudjelovala u „mirovnoj misiji“ u Afganistanu – misiji koja je neupitno potpuno propala. 14 godina nakon invazije te zemlje od strane američkih vojnih snaga, i nakon 14 godina okupacije, Sjedinjene Američke Države, kao i ostatak snaga „mirovne misije“ polako se povlače iz te zemlje i ostavljaju je na čuvanje afganistanskoj vojsci. Ta ista vojska, koju su, među ostalima, trenirali i hrvatski vojnici (plaćani od strane svih nas), pokazala se kao nespremna, nesposobna, korumpirana i nedovoljno obučena. Invazija te zemlje od strane SAD-a i njenih saveznika, uključujući Hrvatsku, proizvela je brojne civilne žrtve i izbjegličku krizu u kojoj su stotine tisuća ljudi pobjegli iz Afganistana, istovremeno ne postignuvši svoj navodni osnovni cilj – eliminaciju talibana i stabilizaciju Afganistana. Afganistanski talibani su danas brojčano jači nego što su bili prije američke invazije 2001., i poduprti pakistanskim talibanima polako počinju vraćati izgubljeni teritorij dok nesposobna afganistanska vojska bježi pred njihovim naletima. Nedavna bitka za Kunduz na sjeveru države tokom koje su američke snage nemilice izbombardirale bolnicu Liječnika bez granica pobivši doktore i pacijente, samo je dokaz propasti zapadne politike u Afganistanu.

NATO-ova intervencija u Libiji također je blistav primjer utjecaja zapadne politike. Danas je Libija, nakon građanskog rata u kojem je NATO stao na stranu pobunjenika, propala država, uništena u sektaškim sukobima koji su je preuzeli nakon što je NATO podupro rušenje Muamera Gadafija i nakon toga ostavio Libiju i libijski narod da se nose s posljedicama razorene zemlje. Stoga ne čudi uopće činjenica da Daeš („Islamska država“) u Libiji širi „Kalifat“ pod vodstvom Abu Bakra al Bagdadija, polako preuzima djelove Libije i da su se utaborili u gradu Sirte.

NATO kao hladnoratovska tvorevina djeluje isključivo kao produžena ruka Sjedinjenih Država i onoga što jedan od najpoznatijih geopolitičkih stratega SAD-a, Zbigniew Brzezinski, bez ustručavanja zove 'američkom hegemonijom'. Ta hegemonija je na smrt osudila Irak, Afganistan, Libiju i bezbrojne druge države u kojima je SAD vršio prevrate ili potplaćivao desničarske odrede smrti poput bataljuna Atlacatl u San Salvadoru da ruši ljevičarske pokrete.

Hrvatska je u NATO-u završila odabirom vlastite političke elite – odabirom u kojem narod nije imao glasa. Stanovnici Hrvatske nisu imali prilike odlučiti žele li biti dio 'zapadnih vrijednosti' koje se koriste kao izgovor za sijanje smrti diljem svijeta u ime globalne hegemonije jedne supersile. Mi u Radničkoj fronti smatramo da je takvo stanje stvari, u kojem stanovnici Hrvatske nemaju glasa po pitanju usmjerenja hrvatske geopolitičke stvarnosti i u kojem nas se silom gura da budemo suučesnici u stravičnim zločinima protiv čovječanstva, nedopustivo.

Američka vojska van iz Splita – Hrvatska van iz NATO-a!