Socijalna pravda i Goli otok

Socijalna pravda i Goli otok

Piše: Drago Markiša

Čim se spomene socijalna pravda ili se kaže nešto protiv tajkuna, odmah se dignu hrvatski "domoljubi" i udare po Jugoslaviji. Pa se onda već u trećoj rečenici obično spomene Goli otok.

Da, slažemo se i mi da Goli otok nije nikako jedno od boljih mjesta naše povijesti. I da ga se ne može pravdati. Međutim, može se shvatiti kontekst. To je vrijeme od svega par godina nakon što su SAD imale koncentracijske logore za nevine američke Japance. To je vrijeme kad crnci na američkom jugu još desetljećima nisu smjeli sjediti u busevima zajedno s bijelcima. To je vrijeme desetljećima prije američkog milijunskog pokolja u Vijetnamu. Ukratko - teško je to vrijeme suditi po današnjim kriterijima, a potpuno je pogrešno Jugoslaviju suditi po takvom kriteriju, a ne primjenjivati iste kriterije npr. na jednu Ameriku. Naravno, posve je opravdano osuditi Goli otok zbog načina na koji se tamo postupalo prema zarobljenicima (od kojih su neki bili i krivo optuženi!), no onda moramo biti dosljedno i jednako osuđivati i sve druge strahote koje su se tada događale u svijetu (u Americi i drugdje).

Također, treba biti svjestan još jedne stvari. Na Goli otok, koji je zapravo djelovao samo nekoliko godina (iako ga to ne opravdava), nisu išli "Hrvati samo zato što su bili Hrvati". Na Goli otok su išli - ili su trebali službeno ići - ponajprije komunisti. I to ne bilo kakvi komunisti nego staljinisti. I to ne bilo koji staljinisti, nego češće Srbi i Crnogorci od npr. Hrvata (zbog povijesnih veza i privrženosti Srba i Crnogoraca Rusiji). Naravno, uz to je bilo i dosta onih koji nisu bili staljinisti, ali koje je netko lažno prokazao i sl. iz određenih interesa (u čemu etnička pripadnost nije igrala nikakvu ulogu).

Iako je nama u RF-u potpuno svejedno tko je Hrvat a tko ne, stvarno je zanimljivo da tolikim "velikim Hrvatima" tako jako odjednom smeta što su uglavnom srpsko-crnogorski staljinisti (uz ljude koji nisu bili staljinisti, ali svejedno nisu tamo završili "jer su bili Hrvati") otpremani na Goli otok.

Ukratko - kad se 2015. spomene socijalna pravda i kritizira tajkune, nemojte, molimo vas, odmah skakati na temu Golog otoka. To je jednostavno potpuno imbecilno. I ne, mi se ne zalažemo za nikakve gole otoke, čak ni za najgore tajkune i lopove, iako bi za neke političko-kapitalističke kriminalce iz zadnjih 25 godina stvarno teško bilo argumentirati zašto ne bi trebali ići na Goli otok.