O kapitalizmu i socijalizmu

U raspravama o kapitalizmu i socijalizmu apologeti kapitalizma često posežu za argumentima poput "e ali u socijalizmu...". Kao prvo, realno postojeći socijalizmi 20. stoljeća nisu bili pravi socijalizmi (pravi socijalizmi su demokratski), nego samo pokušaji ostvarivanja socijalističkih društava, neki bolji neki lošiji, koji su, unatoč tome, uza sve mane imali i dobrih strana (industrijalizacija, besplatno zdravstvo i školstvo, opismenjavanje...). To pogotovo vrijedi za SFRJ koja je tu, uza sve mane, bila jedno od boljih iskustava. Od realsocijalizama 20. stoljeća možemo učiti i koristiti njihova iskustva, ali nitko pametan danas ne želi vratiti se u takve autoritarne pokušaje socijalizma. Socijalisti danas se mahom zalažu za novi, demokratski socijalizam 21. stoljeća.

No, kako god bilo, argumenti poput "ali centralno planiranje je bilo jako rastrošno, ulagalo se u gluposti, tvornice su propadale" i sl. nikako ne stoje. Naravno da je u planiranju bilo i grešaka, pogotovo zato što tada nismo imali tako razvijenu kompjutersku tehnologiju. No može li se doista reći da se više društveno-ekonomskog potencijala rasipalo u realsocijalizmima nego danas? Nije li 20% nezaposlenih (što je normala u Hrvatskoj) – petina svih radnika! – ogroman gubitak za društvo? Koliko toga bi se moglo napraviti i izgraditi da imamo punu zaposlenost (čak i ako ne govorimo o radničkim pravima, standardu života radnika itd.)? Koliki su se gubici dogodili s deindustrijalizacijom i upropaštavanjem silnih poduzeća od 1990? Na temelju našeg iskustva bi se prije moglo reći, s potpunim opravdanjem, da uništava kapitalizam a ne (real)socijalizam...

Osim toga, ako govorimo o kapitalizmu i čisto apstraktno – zar u kapitalizmu firme stalno ne propadaju? I velike i male? Firme se zatvaraju i propadaju svaki dan. Po čemu je to točno drugačije od propasti nekih projekata u realsocijalizmima 20. stoljeća? Jer su to "privatni novci" a ono su društveni/državni? Ne, nema razlike, osim u tome da u kapitalizmu privatnici privatiziraju društvena sredstva pa onda s njima propadaju ili ne.