Radnička fronta o terorističkim napadima u Parizu i odgovornosti Zapada

Pozivamo sve da objektivno sagledaju situaciju, da osim posve razumljive i opravdane osude terorističkih napada na civile u Francuskoj, također osude i ekonomsko-geopolitički terorizam zapadnih zemalja pod plaštom NATO-a koji leži u korijenu agresivnog džihadizma.

Ono najgore što se u ovakvim situacijama može dogoditi je da se na Zapadu i kod nas kolektivno okrenemo paušalnim osudama svih muslimana, izbjeglica i općenito naroda s Bliskog istoka. Izbjeglice koje se trenutno nalaze u Hrvatskoj i drugdje po Evropi, iako su većinom muslimani vrlo često upravo bježe od džihadističkog fundamentalizma Daeša, Al-Nusre ili talibana, nemaju nikakve veze s ovim napadima u Francuskoj i bilo bi potpuno pogrešno za to ih okrivljavati.

- - -

Pariz je, nakon Charlie Hebdoa, opet poprište brutalnog terorističkog napada, ovaj put s puno brojnijim žrtvama (više od stotinu). 

Nažalost, vrzino kolo nasilja se nastavlja. Zapad, a među zapadnim zemljama i Francuska (koja je, recimo, imala istaknutu ulogu u napadu na Libiju), sudjeluje u neokolonijalističkoj i imperijalističkoj destabilizaciji i uništavanju Bliskog istoka.

Na Bliskom istoku (i na Zapadu kod ljudi porijeklom s Bliskog istoka i iz drugih muslimanskih zemalja, pogotovo kod onih koji su i sami žrtve strukturalnog rasizma i isključenja u svojim zajednicama) to izaziva nemoć i bijes, što onda rezultira najgorim mogućim odgovorom na zapadni imperijalizam i uništavanje - izrazito nazadnim, fundamentalističkim i agresivnim džihadizmom, koji na djelu na Bliskom istoku vidimo u vidu Daeša ("Islamske države"), a u zapadnim zemljama u vidu okrutnih terorističkih napada na civile.

To sve onda vodi do jačanja također nazadnih snaga i razmišljanja na Zapadu, gdje se onda ljudi, bijesni zbog terorističkih napada, okreću neopravdanoj općoj mržnji prema svim muslimanima, prema izbjeglicama (kojih u Francuskoj ni nema i koje s ovim nemaju nikakve veze), prema svim Drugima...

Često se upozoravanje na korijene džihadističkog terorističkog ekstremizma u zapadnom imperijalizmu reagira ljutnjom i prozivanje za "opravdavanje terorizma". Nipošto. Reakcionarni islamistički fundamentalizam (kao ni bilo koji drugi religijski fundamentalizam, uostalom) ne može se podržavati ni opravdati, ali, želimo li uopće imati šansu obračunati se s njime, moramo ispravno razumjeti na temelju čega on dobiva priliku bujati.

Osuditi se stoga mora redom: i zapadno upletanje i državni terorizam na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi iz ekonomskih i geopolitičkih interesa, i fundamentalističke agresivne reakcije na to u muslimanskim zemljama, i nazadne rasističke reakcije na Zapadu kao reakcija na islamističke napade na civile. Ništa od toga se ne može opravdati, ali se zatrti može samo u korijenu, ne u krajnjim posljedicama.

Na kraju, podsjetimo se da je aktivan sudionik, iako jasno podređena velikim silama, u zapadnim imperijalističkim avanturama, kao članica NATO-a, i Hrvatska - koja, recimo, sudjeluje u okupaciji Afganistana ili šalje tone i tone oružja u Siriju. Islamistički teroristi zasad uglavnom napadaju veće države (SAD, UK, Španjolsku, Francusku...), ali, sve dok smo u NATO-u i sudjelujemo u takvoj agresivnoj terorističkoj zapadnoj politici (od koje društvo u Hrvatskoj nema ništa osim troška, stavljanja samih sebe u opasnost od potencijalnih terorističkih napada i moralno neprihvatljivog sudjelovanja u takvim rabotama), ni kod nas nisu isključeni takvi napadi.

Pozivamo sve da objektivno sagledaju situaciju, da osim posve razumljive i opravdane osude terorističkih napada na civile u Francuskoj od strane ultranazadnih islamističkih fundamentalista, također osude i ekonomsko-geopolitički terorizam zapadnih zemalja pod plaštom NATO-a koji leži u korijenu agresivnog džihadizma. Problemi se mogu rješavati samo u korijenu - a tu smo i svi mi dijelom odgovorni, sve dok je i naša zemlja članica NATO-a, vojne poluge zapadnog imperijalizma.

Ono najgore što se u ovakvim situacijama može dogoditi je da se na Zapadu i kod nas kolektivno okrenemo paušalnim osudama svih muslimana, izbjeglica i općenito naroda s Bliskog istoka. Izbjeglice koje se trenutno nalaze u Hrvatskoj i drugdje po Evropi, iako su većinom muslimani vrlo često upravo bježe od džihadističkog fundamentalizma Daeša, Al-Nusre ili talibana, nemaju nikakve veze s ovim napadima u Francuskoj i bilo bi potpuno pogrešno za to ih okrivljavati.

Zaključno, američko ubijanje civila dronovima u Afganistanu ili Pakistanu nije ništa bolje od ubijanja civila automatskim puškama u Parizu. I te stvari nisu nepovezane. Osudimo svaki terorizam - i onaj državni, terorizam zapadnih zemalja (koji uzrokuje najviše žrtava i najveća razaranja), i onaj fundamentalistički, koji nastaje kao (najgori) odgovor na ovaj prethodni. Bez pravog razumijevanja situacije ne može biti ni pravog rješenja, koliko god u ovakvim trenucima, iz posve razumljivih ljudskih razloga, bilo neugodno slušati da nazadni fundamentalisti nisu iz čista mira išli ubijati po Parizu, koliko god njihove akcije bile okrutne i koliko god se njihovo klanje nikako ne može opravdati.