Plavokrvna elita

Plavokrvna elita

"Nema hrvatstva koje je u stanju da pomiri hrvatskog grofa sa hrvatskim kmetom."
- Miroslav Krleža

Piše: V.Z.

U "Lijepoj našoj" nema čega nema. Od svih sorti ljudskog ološa, fašista i kapitalista, sad su nam se medijski pojavili i još jedni, neofeudalci. Ovih dana, kako se doznaje iz teksta u Slobodnoj Dalmaciji, osim hrvatskih ustaša i tajkuna, na domaću društvenu scenu stupila je još jedna inačica prvoklasne povijesne perverzije - hrvatski plemići. Na desetke grofovskih, barunskih, banskih i drugih tituliranih obitelji predstavilo je svoju udrugu pod nazivom Hrvatski plemićki zbor (HPZ). HPZ koji je osnovan davne 1995., ima i svoj statut, program, pa čak i himnu. U nj ne može ući svatko već samo dokazani potomak "plavokrvne" manjine. Dio je Evropske asocijacije plemstva, a osnovni joj je cilj očuvanje i promicanje plemićkih običaja i tradicija. Konkretno HPZ, kako navode njegovi osnivači i članovi, u budućnosti imaju namjeru da hrvatsko plemstvo dobije status kulturne nematerijalne baštine. Štoviše, da postanu i ustavna te zakonska kategorija.

Postavlja se samo pitanje čime bi taj časni status zaslužili? Da li možda višestoljetnim brutalnim ugnjetavanjem i iskorištavanjem najširih slojeva hrvatskog društva kroz prošlost - o kojima se danas premalo ili gotovo ništa ne uči u školama. Sjetimo se samo brojnih generacija hrvatskih kmetova kroz više stotina godina na čijoj su grbači te starovjekovne, srednjovjekovne, ali i novovjekovne bogataške elite živjele. Za one koji ne znaju, najtragičnije epizode hrvatske povijesti upravo su brojne seljačke bune koje je to "slavno" plemstvo ugušilo "kulturno" i "civilizirano", u krvi. Legendarnog vođu poznate 'Stubičke bune', kmeta Matiju Gupca, mučio je i pogubio grof Drašković, i to u savezništvu s dijelom katoličke crkve davne 1752. godine. Isto to plemstvo u 20. Stoljeću, ali i ranije, bilo je saveznik ne samo desnom crkvenom kleru već i tadašnjoj buržoaziji.

35102294 924770374349258 6471453002724016128 n

U Drugom svjetskom ratu, veći dio plemstva aktivno je bio u službi talijanskog fašističkog i njemačkog nacističkog režima - u Hrvatskoj je surađivao s ustaškim vlastima zločinačke NDH-a. Za najveća stradanja ljudskog roda u modernoj civilizaciji, za zločin genocida i holokausta, odgovorno je i plemstvo, i to ne samo domaće, hrvatsko, nego i strano. Sve se to, naravno, ne zna ili namjerno prešućuje. I ne čini se to slučajno ili spontano, već s razlogom. Današnjim generacijama u Hrvatskoj, posebno mladima, feudalci kao klasa i feudalizam kao poredak nastoje se perfidno razrađenom revizijom povijesti - što je među ostalima i misija HPZ - prikazati kao jedna od najvećih hrvatskih nacionalnih i kulturnih vrijednosti. Tako se stoljetna plemićka sramota i barbarizam kroz romantične mitološke pripovjetke pretvara u moderne ideale kojima treba težiti svaki hrvatski domoljub. Istodobno, sustavno se negira svaki element klasnog radničkog identiteta, progresivna društvena svijest i antisistemski otpor. Kapital i profit - domaće i strane korporacije - koji i ovoga puta stoje iza svih tih anakronih povijesnih pojava - i dalje nastavljaju da egzistiraju na temelju eksploatacije svih onih najširih masa koje naivno vjeruju kako je plemstvo najviši izraz hrvatstva te ga treba štovati i slijediti. Pranje mozgova neofudalizmom ili plemstvom, samo je sredstvo ostvarivanja profita hrvatskih političkih i ekonomskih elita, i ništa više.