Pripravnost radnika

Pripravnost radnika

Saborska zastupnica Radničke fronte je 14.4.2021. ministru rada i mirovinskog sustava je Josipu Aladroviću postavila pitanje o pripravnosti radnika u njihovo slobodno vrijeme. HŽ Infrastruktura je radnicima propisao pripravnost u mjesečnom trajanju od 400 a čak i više sati, te je naša zastupnica tražila ministrovo tumačenje zakonske odredbe o pripravnosti u vrijeme trajanja dnevnog i tjednog odmora radnika.

Ministar Aladrović je odgovorio kako radnik ima pravo na dnevni odmor tijekom svakog razdoblja od 24 sata od najmanje 12 sati neprekidno. Osim toga, radnik ima pravo na tjedni odmor od najmanje 24 sata neprekidno. U slučaju da radnik ove ne može koristiti, poslodavac mu mora omogućiti korištenje zamjenskog odmora odmah po završetku rada zbog kojeg odmor nije korišten ili je korišten u kraćem trajanju.

Ukoliko je ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom određeno vrijeme pripravnosti, radnik je obvezan odazvati se pozivu poslodavca, no u tom je slučaju obveza poslodavca da radniku osigura minimalan odmor propisan zakonom – poslodavac mora omogućiti radniku da svoj dnevni/tjedni odmor koristi u punom trajanju, neovisno o tome koliko ga je radnik koristio prije poziva poslodavca.

Pitanje zastupnice Katarine Peović i odgovor ministra Josipa Aladrovića možete pogledati ovdje: