Amandmani na Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Amandmani na Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Predali smo amandmane na Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Važno je da je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa omogućeno ne samo prikupljanje podataka - već i pokretanje postupaka ispitivanja porijekla imovine.

Također važno je dodati kao dužnosnike, pored ravnatelja i zamjenike ravnatelja i pomoćnike ravnatelja, predstojnike klinika, predstojnike kliničkih zavoda i pročelnike zavoda i drugih zdravstvenih ustanova. Neprihvatljivo je, i to urušava naš zdravstveni sustav, da privatni sektor parazitira na javnom, gdje je poznato da neki liječnici u javnom sektoru koriste javni sektor kao svoju infrastrukturu, a što ugrožava zdravstvenu uslugu.

Važno je da imovinska kartica sadrži podatke o osnovnom osobnom stanju obveznika, njegovog partnera i maloljetne djece, ali i punoljetne djece - imajući u vidu poznate situacije u kojima se dužnosnici/obveznici darovnim ugovorima “rješavaju” svoje imovine tako da ju prebacuju na djecu.

Nije u redu ono što HDZ želi ozakoniti ovim zakonom - sada se dužnosniku koji je stupio na dužnost dozvoljava da u 60 dana “uredi svoje privatne poslove” odnosno prikrije deklarirani sukob interesa (!). To se uvelo zbog ravnatelja HRT-a i niza drugih - ovo je ozakonjenje bezakonja - tražili smo da se to u zakonu briše.