Protiv antiradničkih izmjena Zakona o minimalnoj plaći!

Protiv antiradničkih izmjena Zakona o minimalnoj plaći!

Obzirom da me danas predsjednik Sabora Gordan Jandroković spriječio da govorim na točki - izmjena Zakona o minimalnoj plaći - želim reći i javnosti i drugim zastupnicima (koji su mnogi rekli da će glasati za ovaj Zakon) što je problem s Zakonom i zašto oni koji glasaju za taj Zakon nisu za radnike - a takvih će sutra biti podosta.

1. Zakon uvodi nove iznimke kada poslodavac može platiti plaću manju od minimalne, ovo je Zakon o minimalnoj plaći a ne plaći manjoj od minimalne. Ipak, na postojeće izuzetke prema kojima poslodavac radniku može isplatiti samo 95% iznosa minimalne plaće - uvodi se nova iznimka prema kojoj u pojedinim mjesecima radniku može biti isplaćena plaća niža od minimalne. To će posebno pogoditi radnike u radno-intenzivnim industrijama.

2. Zakon i dalje ostavlja u sivoj zoni dodatke na minimalnu plaću (prekovremene, dodatke za rad blagdanom, otežani rad, minuli rad itd.) što će i dalje omogućavati poslodavcima dvije vrste malverzacija - ili da radnici koliko god radili (prekovremene, blagdanom, u otežanim uvjetima...) prime istu, minimalnu plaću, bez dodataka. Ili da se plaćaju bijedni iznosi dodataka na i onako bijednu minimalnu plaću (poslodavci dodatke ne računaju kao postotak ukupnog iznosa minimalne plaće već samo dio minimalne plaće).

3. Zakon ne definira minimalnu plaću kao dostojanstvenu plaću - što omogućava manipulaciju vlade s udjelom minimalne plaće u prosječnoj plaći - naša prosječna, a pogotovu medijalna plaća su bijedne i nedovoljne za minimalnu, tako da je obećanje da će minimalna biti 50-60% od prosječne/medijalne smiješno.

RF će biti protiv!